Annons

Hundratusentals flyr i oroligt Niger

Niger • Publicerad 7 juni 2019
Niger.
Niger.Foto: TT

Det förvärrade säkerhetsläget har gjort att minst 400 000 människor i Niger nu har flytt från sina hem, en ökning med mer än en tredjedel på sex månader, enligt FN.

I de västliga regionerna nära gränsen till likaledes oroliga grannländerna Mali och Burkina Faso har cirka 70 000 människor flytt sedan början av året, enligt Fatouma Bintou Djibo, FN:s humanitäre koordinator för Niger.

Annons

I södra Niger har omkring 20 000 människor givit sig av från stridigheter som spiller över från Nigeria. Och i sydost har cirka 25 000 drivits bort av våldsamheter som huvudsakligen jihadistgruppen Boko Haram är skyldig till, och som krävde 88 människors liv bara i mars.

Fatouma Bintou Djibo beklagar bristen på pengar till grundläggande humanitär hjälp i Niger och säger att motsvarande nära 745 miljoner kronor kommer att krävas bara för det mest akuta under de närmaste sex månaderna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons