Annons

Hundratals arter hotas av kalhyggen

Minst 394 hotade skogsarter påverkas starkt negativt av kalhyggesbruk, enligt en rapport som gjorts av SLU Artdatabanken på uppdrag av Världsnaturfonden WWF.
Miljö • Publicerad 7 september 2022
Vår största fink, tallbiten, hotas av kalhyggen, enligt en ny rapport.
Vår största fink, tallbiten, hotas av kalhyggen, enligt en ny rapport.Foto: AP
Orkidén Norna är en av arterna som hotas av kalhyggen.
Orkidén Norna är en av arterna som hotas av kalhyggen.Foto: Ola Jennersten, WWF

I rapporten görs en genomgång av hur många av landets 999 hotade skogsarter som påverkas negativt av kalhyggesbruk. Totalt handlar det om minst 394 stycken.

– Det har varit mycket diskussion kring om skogsbruket hotar arterna eller inte. Det här har varit ett sätt att få mer data kring det här, säger Peter Roberntz, skogsexpert på WWF.

Annons

Bland de hotade skogsarterna är flest svampar (373 stycken), följt av skalbaggar (208 stycken), lavar (208) och fjärilar (75 stycken).

Flest hotade arter som påverkas negativt av kalhyggesbruk finns i Jämtland, med 227 stycken.

Peter Roberntz på WWF pekar på tre åtgärder för att bevara hotade arter i våra skogar.

– Vi måste stärka hänsynen i kalhyggesbruket, få mer hyggesfritt skogsbruk och få mer skyddad skog. Och här måste skogspolitiken bidra.

I rapporten identifieras även sex arter som inte har påträffats efter 1950 och där man bedömer att skogsbruk är orsaken eller en bidragande orsak till att arterna har dött ut.

Tre arter som hotas av kalhyggesbruk

Tallbit:

Tallbiten är vår största fink. Tidigare förekom tallbiten regelbundet på fler platser i landet, men i dag återfinns 90 procent av populationen i Norrbottens län. Bedömningen är att tallbiten har minskat under senare delen av 1900-talet till följd av att häckningsmiljöer ödelagts av modernt skogsbruk.

Raggtaggsvamp:

Raggtaggsvampen bildar mykorrhiza, ett samspel mellan underjordiska svamptrådar och växternas rötter, med framförallt äldre gran. Sverige har en betydande del av den kända världspopulationen av raggtaggsvamp. Ofta kan man hitta flera andra hotade mykorrhizasvampar på en liten yta tillsammans med raggtaggsvampen.

Norna:

Norna är en mycket sällsynt orkidéart som förekommer i Dalarna och i norra delarna av Sverige. Norna trivs i mossrik barrskog och överlever inte kalavverkningar av skog.

Källa: Rapporten "Skogliga arter som hotas av modernt skogsbruk" av SLU Artdatabanken på uppdrag av Världsnaturfonden WWF, Naturvårdsverket.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons