Annons

Elever tvingas bort från omdebatterad skola

Ett hundratal elever som gått på den omdebatterade Römosseskolan i Angered i Göteborg kastas ut från skolan. Orsaken är att föreningen bakom skolan måste få ihop ekonomin, skriver
Skola • Publicerad 12 augusti 2022
En av de tre Römosseskolorna i Angered. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Enligt skolchefen Johan Romberg är det ungefär 150 elever som tvingas lämna någon av de tre Römosseskolorna.

Göteborgs stad har deponerat tiotals miljoner kronor i skolpeng hos länsstyrelsen i stället för att betala ut dem till Römosseskolan, eftersom föreningen bakom skolan saknar bankkonto.

Politisk strid

Annons

– Vi har hela tiden försökt få betalt av Göteborgs stad, men inte fått besked i god tid, och då var vi tvungna att ta det beslutet, säger Mohammad El-Alti, som sitter i styrelsen som driver skolorna, till GP.

I juni ville M, V och MP att kommunen skulle börja betala ut pengarna till skolans skattekonto. Tjänstemännen på grundskoleförvaltningen har kommit fram till att det inte finns något lagligt hinder för att göra så, och att kommunen därmed har en skyldighet att betala ut pengarna skyndsamt.

Men S, L och det lokala partiet Demokraterna drev igenom att frågan i stället skulle lyftas till kommunfullmäktige – som tar sitt beslut i höst.

– Vi står redo att ta emot eleverna från Römosseskolan, säger Axel Darvik (L), ordförande i grundskolenämnden om beskedet att elever nu tvingas byta skola.

Vill stänga

Skolinspektionen beslöt i oktober 2021 att stänga Römosseskolorna, eftersom styrelsen för skolan inte ansågs ha kontroll över ekonomi och verksamhet. Men Römosseskolan överklagade, och fick rätt i förvaltningsrätten. Skolinspektionen har i sin tur överklagat det beslutet till kammarrätten.

En tidigare rektor har dömts till drygt fyra års fängelse för ekonomiska brott med koppling till skolan. Även den domen är överklagad.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons