Annons

Hundra nya fångplatser - fler får dela cell

Över 100 nya beredskapsplatser ska öppna på landets fängelser. För att minska trycket på fullbelagda anstalter får fler fångar nu dela cell.
Brott • Publicerad 13 november 2020
Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren anser att dubbelbeläggning är nödvändigt för att hantera platsbristen på landets fängelser. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

103 så kallade beredskapsplatser ska öppna på tolv olika fängelser runt om i Sverige, de flesta redan i november.

"Det handlar om att göra om utrymmen till bostadsrum men främst om utökad dubbelbeläggning, det vill säga att dela rum. Det här utmanar givetvis det svåra läge vi redan befinner oss i, men det är absolut nödvändigt för att vi ska klara vårt uppdrag", säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren i ett pressmeddelande.

Annons

Beläggningen på anstalter och häkten är enligt Kriminalvården "extremt hög". För att hantera platsbristen har myndigheten inventerat möjligheten att öppna fler platser.

Utöver de 103 platserna som snart kan öppnas finns ytterligare drygt 100 platser som kan tas i drift de kommande månaderna.

Fakta: Här skapas beredskapsplatserna

Totalt 103 platser fördelade på anstalterna Haparanda, Gävle, Saltvik, Tygelsjö, Kristianstad, Ystad, Brinkeberg, Johannesberg, Rödjan, Skogome, Östragård och Skenäs.

Källa: Kriminalvården

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons