Annons

Hundar som hjälper elever får pris

Figge, Oboy och Marshall. Så heter de fyrbenta vännerna som får utmärkelsen årets sociala tjänstehundar – de hjälper nämligen eleverna att lyckas i skolan.
Djur • Publicerad 2 december 2022
Cecilia Åkessons pedagogiska tjänstehundar. Pressbild
Cecilia Åkessons pedagogiska tjänstehundar. PressbildFoto: André de Loisted

De tre finska lapphundarna går under namnet Team Ilo, som betyder glädje på finska, och jobbar till vardags som pedagoghundar på lågstadieskolan Lyckan i Lund. De arbetar tillsammans med sin matte Cecilia Åkesson som är speciallärare på skolan.

Hundarna jobbar med att stötta barnen för att minska deras stress och öka välmående och motivation. I flera fall har de varit avgörande för att eleverna ska lyckas i skolan, skriver Svenska kennelklubben i ett pressmeddelande.

Annons

”Det magiska med de tre hundarnas närvaro är att de kan få en elev att öppna upp sig, vilket kanske en lärare inte alltid lyckas med”, skriver juryn i sin motivering.

Cecilia Åkesson blev förvånad när hon fick beskedet att hennes hundar hade vunnit utmärkelsen, skolans rektor som nominerat dem hade nämligen hållit det hemligt.

"För mig är detta jättestort, det är en jättefin utmärkelse. Vi kommer att lyfta det på något sätt och barnen ska också vara med för de har ju också del i det", säger hon i pressmeddelandet från Svenska kennelklubben.

De vinnande hundarna får utöver medalj, diplom och statyett fira med smaskiga ben, nya hundbäddar och hundfoder för sex månader. Hundarnas ägare får 20 000 kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons