Annons

Hultqvist: Inte aktuellt avbryta Maliinsats

Frankrike vill förändra sin militära insats Operation Barkhane i bland annat Mali.
Det bedöms dock inte på kort sikt påverka den svenska Malistyrkan.
Politik • Publicerad 11 juni 2021
Franska soldater i Operation Barkhane lämnar Mali efter fullgjort fyramånadersuppdrag i landet. Arkivbild.
Franska soldater i Operation Barkhane lämnar Mali efter fullgjort fyramånadersuppdrag i landet. Arkivbild.Foto: Jerome Delay/AP/TT

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har talat med sin franska kollega Florence Parly för att informera sig om Frankrikes planer.

Enligt Hultqvist handlar det om att Frankrike "över tid" vill förändra operation Barkhane till en multinationell insats.

Annons

"Förändringarna bedöms i nuläget inte påverka Task Force Takuba, så för dagen påverkas alltså heller inte det svenska bidraget till Takuba", uppger försvarsministern i en skriftlig kommentar.

Flera länder

Frankrike inledde 2014 Operation Barkhane vars syfte är att bekämpa islamistiska rebeller och terrorgrupper i Sahel-regionen. Till Sahel räknas Tchad, Mali, Niger, Burkina Faso och Mauretanien, med flera länder på södra sidan Sahara.

Till stöd för fransmännen har den internationella snabbinsatstyrkan Taskforce Takuba inrättas. I den deltar Sverige med ett specialförband med omkring 150 soldater plus helikoptrar.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade i torsdags att han vill avsluta den franska Operation Barkhane i sin nuvarande form. Tanken är att den ska ersättas av en internationell insats, som Frankrike kommer att delta i.

Hur en sådan förändring kommer att påverka den svenska styrkan är i nuläget oklart.

Macron har utlovat fler detaljer i slutet av juni, enligt nyhetsbyrån AFP. Men redan nu vädjar han om att USA ska bidra och förstärka den internationella styrka som planeras.

Viktig kamp

Hultqvist understryker att kampen mot terrorism i Sahel är viktig för befolkningen där, men också för Europa.

"Sverige står bakom antiterror-insatsen Takuba och det finns inga diskussioner om att avbryta insatsen", kommenterar försvarsministern.

Han uppger att det nu pågår en dialog på tjänstemannanivå mellan försvarsdepartementet i Stockholm och Paris.

Sveriges riksdag har gett den svenska styrkan mandat att stanna i Mali till årsskiftet. Det kan dock bli aktuellt med några månaders förlängning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons