Annons

Amnesty: Över 80 har dödats av säkerhetsstyrkor

Över 80 personer har dödats av säkerhetsstyrkor i staden Zahedan under protestvågen i Iran, enligt Amnesty International.
President Ebrahim Raisi beordrar en utredning, medan USA riktar sanktioner mot ministrar i Iran.
Iran • Publicerad 6 oktober 2022
Stöddemonstration utanför stortinget i Oslo för de demonstrerande i Iran.
Stöddemonstration utanför stortinget i Oslo för de demonstrerande i Iran.Foto: Javad Parsa/AP/TT

Uppgifter om sårade och döda demonstranter i Iran är knapphändiga eftersom myndigheterna försöker att stoppa informationsflödet. Enligt människorättsorganisationen Amnesty Internationals uppgifter har minst 82 personer fallit offer för säkerhetsstyrkornas våld i staden Zahedan i sydöstra Iran. Efter fredagsbönen för en vecka sedan dödades minst 66 personer, varav flera barn.

Men dödssiffran tros vara högre, rapporterar både Amnesty International och Human Rights Watch.

Skarp ammunition

Annons

"Bevis som samlats in av Amnesty International visar att ett flertal av offren sköts i huvudet", skriver organisationen och uppger att skarp ammunition, metallkulor och tårgas använts.

Våldsamheterna i provinsen Sistan-Baluchestan, där Zahedan ligger, bekräftas indirekt av Irans presidentkansli.

President Ebrahim Raisi har beordrat att inrikesministern reser till regionen och inleder en utredning av vad som utlöste våldsamheterna. Statligt kontrollerade medier rapporterar samtidigt att "extremister" angripit polisstationer i samband med fredagsbönen.

Lokala religiösa ledare väljer dock att ifrågasätta den officiella hållningen. De hävdar att säkerhetsstyrkor sköt skarpt mot civila, skriver AFP.

Utvecklingen leder till att USA:s finansdepartement riktar sanktioner mot flera iranier med politiska toppbefattningar.

Sanktionerna rör inrikesminister Ahmad Vahidi, kommunkationsminister Eisa Zarepour och fem personer inom Irans säkerhetstjänst. Anledningen, enligt USA:s finansdepartement som står bakom sanktionerna, är deras inblandning i "nedsläckning av internetuppkoppling och fortsatta våldsdåd mot fredliga demonstranter".

Efter Aminis död

De senaste oroligheterna inleddes den 16 september sedan kurdiska Mahsa Zhina Amini dött efter att ha gripits av moralpolisen.

I oroligheterna som följt har iranska myndigheter skjutit skarpt mot fredliga demonstranter, skriver Human Rights Watch (HRW) i en rapport.

Människorättsorganisationen har verifierat ett antal videoklipp som publicerats i sociala medier och även intervjuat flera vittnen och en medlem av de iranska säkerhetsstyrkorna.

Filmer visar hur säkerhetsstyrkorna skjuter mot demonstranter, i vissa fall medan de flyr.

Annons

"De iranska myndigheternas brutala svar på protesterna tyder på en samordnad kampanj för att krossa opposition utan hänsyn till människoliv", säger Tara Sepehri Far, Iranexpert vid HRW.

Organisationen har samlat 47 namn på dödsoffer som anses bekräftade, bland dem 9 barn. Statliga iranska medier hade fram till den 31 september rapporterar runt 60 döda demonstranter.

Enligt sammanställningen har de flesta demonstrationer varit fredliga, men i några fall har demonstranterna kastat stenar och andra föremål mot säkerhetsstyrkorna. Detta rättfärdigar dock inte det övervåld som använts mot dem, skriver HRW.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons