Annons

Oklart vem som sköt – men båda döms för mord

En 19-årig man hittades ihjälskjuten på en åker utanför Enköping.
Hovrätten dömer nu de två åtalade för mord – trots att det är oklart vem som sköt.
Brott • Publicerad 1 mars 2023
En 19-årig man hittades ihjälskjuten på en åker utanför Enköping i augusti 2021. Arkivbild.
En 19-årig man hittades ihjälskjuten på en åker utanför Enköping i augusti 2021. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Männen, en 20-åring och en 33-åring, dömdes i tingsrätten till sex respektive tolv års fängelse för medhjälp till mord. Detta sedan tingsrätten inte kunnat fastställa vem av dem som avlossade det dödande skottet.

Domen överklagades av åklagaren som ville se båda män dömda för mord. Svea hovrätt går nu på samma linje och dömer männen för mord. Påföljden på sex respektive tolv års fängelse kvarstår. Den äldre av dem döms, liksom i tingsrätten, till utvisning.

Annons

Det var i augusti 2021 som offret, en 19-årig man, hittades skjuten till döds på en åker utanför Enköping.

Männen har i förhör skyllt på varandra. Hovrätten anser dock, i likhet med åklagaren, att båda bidragit på ett så aktivt sätt till gärningen att de är att anse som gärningsmän, även om det inte går att bevisa vem som sköt det dödande skottet.

"Det är således styrkt att NN och NN, gemensamt och i samförstånd, uppsåtligen har berövat NN livet på det sätt som angetts i gärningsbeskrivningen", skriver hovrätten i domen.

Åklagaren hade yrkat på fängelse i nio respektive sexton år. Hovrätten gör dock samma bedömning som tingsrätten vad gäller påföljden.

Två män friades i tingsrätten för inblandning i morden, däribland en man i 35-årsåldern som åtalades för anstiftan. Samtliga har genomgående nekat till brott.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktig påföljd.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons