Annons

Hövdingahall grävs ut med ny teknik

Nu inleds den mest omfattande utgrävningen hittills av Nordens största järnåldersbosättning, Uppåkra strax utanför Lund. Spadarna sätts i jorden där "hallen på höjden" en gång stod. Här höll härskarna hov.
Arkeologi • Publicerad 5 september 2022
Invigning av den arkeologiska undersökningen i Uppåkra.
Invigning av den arkeologiska undersökningen i Uppåkra.Foto: Johan Nilsson/TT
Mats Roslund, professor i historisk arkeologi (mitten) tillsammans med drottning Silvia, Lunds universitets rektor Erik Renström och landshövding Anneli Hulthén till vänster och kung Carl Gustaf till höger.
Mats Roslund, professor i historisk arkeologi (mitten) tillsammans med drottning Silvia, Lunds universitets rektor Erik Renström och landshövding Anneli Hulthén till vänster och kung Carl Gustaf till höger.Foto: Johan Nilsson/TT

I dag ser den inte mycket ut för världen: En höjd på den skånska slätten inte långt från motorvägen mellan Malmö och Lund. Men här fanns själva residenset i järnåldersbosättningen när det begav sig, berättar Mats Roslund, professor i historisk arkeologi vid Lunds universitet.

– Det var en kombination av byggnader, bland annat hallen och kulthuset. Hallen var härskarnas offentliga miljö, man kan jämföra den med ett skånskt slott.

Inte bara hövdingar

Annons

Den har ofta kallats hövdingahallen, men Mats Roslund tycker att härskarhallen är ett bättre och mer könsneutralt namn, för här bodde även kvinnor i maktposition, inte bara hövdingar, understryker han.

– All information ligger under mark, så arkeologin måste till för att vi ska kunna vaska fram vad som har hänt här.

Hallen hade olika skepnader under den långa period då platsen var befolkad och under marken finns många olika kulturlager, ned till ett par meters djup.

Arkeologerna kommer att använda den traditionella kol-14-metoden för dateringar och kommer också att extrahera dna ur jorden.

– Det är någonting som inte är riktigt prövat och det är lite experimentellt för oss också. Vi kan göra populationsstudier, vi kan beräkna hur många människor som har bott här.

Virus och bakterier

Man kommer också att leta efter virus och bakterier i jorden, bland annat för att få veta mer om vilka sjukdomar som grasserade.

Men den övergripande frågan är varför människor valde att etablera sig i Uppåkra och hur detta kunde vara ett maktcentrum under så lång tid, 1 000 år.

Bosättningen i Uppåkra bredde ut sig över ett område lika stort som Lunds gamla stadskärna eller Gamla stan i Stockholm, och fanns kvar fram till det att Lund blev det nya maktcentret i slutet av 900-talet.

Ny utställning

Utgrävningarna av hallen kommer att pågå under tre år och sysselsätta nio arkeologer under ledning av två professorer. Sedan följer ett år för att sammanställa forskningsresultaten. Parallellt bygger Historiska museet i Lund en ny Uppåkrautställning, där en del av fynden kommer att visas.

Fakta: Vad är Uppåkra?

Nordens största järnåldersbosättning. Tros ha varit ett maktcentrum från cirka 100 år före Kristus till 1000-talet efter Kristus.

Ligger strax söder om Lund.

Beskrivs som ett jordagods – en stor lantlig huvudgård med religiös funktion och med ett stort omland, som hyste krigare, hantverkare, trälar och gäster.

Ett 44 hektar stort område, motsvarande 80 fotbollsplaner. Endast 0,2 procent är utgrävt.

Den första arkeologiska utgrävningen genomfördes 1934.

Runt 35 000 fynd har gjorts, bland annat ett kulthus och en mängd mynt, smycken och glas från olika delar av Europa och världen, till exempel Ryssland och Tunisien.

Efter Uppåkra tog Lund över rollen som maktens center i regionen.

Utgrävningarna av hallen i Uppåkra ska pågå 2022–2024. Hallen var den viktigaste byggnaden på gården där man samlades för att hålla hov, äta, festa och ha rådslag. Den har haft olika skepnader under årens gång, men har legat på samma plats.

Källa: Lunds universitet

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons