Annons

Hot och hat mot föreningsfolk ska kartläggas

Trakasserier, hot och våld riskerar att avskräcka samhällets eldsjälar från att engagera sig.
Politik • Publicerad 7 juni 2021
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind säger att hot och hat mot civilsamhället är ett demokratiproblem. Arkivbild.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind säger att hot och hat mot civilsamhället är ett demokratiproblem. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (Mucf) får därför i uppdrag av regeringen att genomföra en kartläggning av trakasserier, hot och våld som riktas mot det civila samhällets organisationer – alltså folkrörelser, föreningslivet och andra ideella organisationer.

Enligt en rapport från LSU, som representerar Sveriges ungdomsorganisationer, har exempelvis 46 procent av alla barn- och ungdomsorganisationer utsatts för hot och hat. Men en större studie över problemets omfattning saknas enligt Amanda Lind.

Annons

– Det påverkar både den som utsätts men också hela samhället. Det är farligt när fler tystnar i debatten, säger hon till TT.

Enligt Lind är det ett växande problem, speciellt i sociala medier där stora delar av det offentliga samtalet äger rum i dag.

– Jag blir väldigt beklämd när jag pratar med ungdomar som kanske är framtidens politiker eller opinionsbildare som tvekar eller undviker debatten, eller som avstår från att hålla arrangemang av rädsla för att utsättas, säger hon.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars nästa år.

Rättad: I en tidigare version angavs fel partitillhörighet för Amanda Lind.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons