Annons

Hot mot Göteborgs norrländska nattåg upprör

När Vy Tåg tar över nattågstrafiken på övre Norrland och Jämtland från Stockholm slutar SJ köra nattåg från Göteborg. Med högljudda protester som följd.
Ekonomi • Publicerad 11 februari 2020
Proteströster höjs när Göteborg ser ut att tappa nattågstrafiken till övre Norrland och Narvik. Arkivbild.
Proteströster höjs när Göteborg ser ut att tappa nattågstrafiken till övre Norrland och Narvik. Arkivbild.Foto: Mats Andersson/TT

Trafikverket beslutade i måndags ge Vy Tåg AB (tidigare Tågkompaniet), som ingår i Vygruppen ägd av norska staten, i uppdrag att köra nattåg Stockholm–Luleå–Narvik 2020–2024. Konkurrenten SJ AB har trafikerat sträckan sedan 2008.

Däremot får SJ fortsatt förtroende på nattågssträckan Stockholm–Åre–Duved i Jämtland.

Annons

Vy Tåg vann upphandlingen på övre Norrland eftersom bolaget begärde mindre i statlig ersättning än SJ.

Det nya avtalet träder i kraft den 13 december.

Kalkyl avgör

I upphandlingen ingick inte Göteborg–Narvik, över Stockholm. Där har SJ kört sedan december 2018 på rent kommersiella villkor. Därför ser inte Trafikverket ett statligt ansvar att handla upp trafik på den sträckan, enligt enhetschefen Anna Fällbom.

Men i december slutar SJ med direkta nattåg från Göteborg till såväl övre Norrland som Jämtland.

– Tidigare fanns det en rationalitet att även kunna köra från Göteborg som inte längre finns, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ, till Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten.

Vy Tåg ska räkna på om det är lönsamt nog att ta över nattågen från väst.

– Det vi nu ska göra är att värdera om vi ska köra nattågen vidare ner till Göteborg. Vårt nästa steg blir att titta på den kalkylen för det är en kommersiell drift på den sträckan, säger vd Dag Lokrantz-Bernitz till tidningarna.

Upprop inlett

För resande från och till Göteborg leder bytet av trafikoperatör till tågbyten i Stockholm på upp- och nervägen. Ofta krångligt för till exempel skidturister med mycket packning. Och så gäller det att hitta anslutningar som klaffar med nattågets sena avgångar.

Ett upprop har startat mot nedläggningen av direkta nattåg från Göteborg.

Turistföreningen Kiruna Lappland reagerade direkt mot nyordningen, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten. I nästa vecka far vd:n Monica Risenius till Stockholm för ett möte med Trafikverket.

– Det är av stor vikt att tillgängligheten består via nattåg, säger hon till SVT.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons