Annons

Hoppet om lösning lever två år efter bomben

Strax före klockan nio på morgonen den 7 juni 2019 detonerade drygt 10 kilo sprängmedel som låg i en lådcykel parkerad vid ett bostadshus i centrala Linköping. Polisen har ännu inte hittat den eller de som låg bakom explosionen. Nu finns hopp om att ny teknik och encrochat ska ge utredningen en skjuts.
Brott • Publicerad 7 juni 2021
Explosionen i centrala Linköping för två år sedan orsakad omfattande skador på husen närmast sprängladdningen. Arkivbild.
Explosionen i centrala Linköping för två år sedan orsakad omfattande skador på husen närmast sprängladdningen. Arkivbild.Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Interiör från en lägenhet i en av fastigheterna efter sprängningen på Ådalagatan. Ett hundratal lägenheter fick skador på fönster och balkonger.
Interiör från en lägenhet i en av fastigheterna efter sprängningen på Ådalagatan. Ett hundratal lägenheter fick skador på fönster och balkonger.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Sprängladdningen i lådcykeln utanför flerfamiljshusen på Ådalagatan i centrala Linköping var mer än väl tilltagen för att kunna orsaka mycket stor skada. Smällen hördes över stora delar av staden.

Enligt en rapport från polisens nationella bombskydd tros mellan 15 och 20 kilo sprängmedel ha detonerat den tidiga försommarmorgonen. Det jämfördes med bomber som tidigare sprängts i Malmö med i snitt ett halvt till ett kilo sprängmedel.

Annons

Mirakulöst nog var det ingen person som skadades allvarligt fysiskt när sprängladdningen detonerade. 20 personer fick lindriga skador. Att ingen befunnit sig utomhus i närheten var ren tur, sade polisen efteråt.

Inte utrett

Vem eller vilka som låg bakom explosion är ännu inte utrett. John Skoog är polisens spaningsledare i fallet. Han hoppas att bevismaterial från encrochattar från utredningar om tre mord i Norrköping ska kunna driva utredningen framåt i sinom tid.

– I de utredningarna finns det uppgifter som är intressanta för utredningen kring Ådalagatan. Brotten hänger ihop på det sättet att de är en del i samma konflikt, säger John Skoog.

Han berättar att han och hans utredare tagit del av delar av encromaterialet men ännu inte fått tillgång till allt.

– Tanken är att vi ska titta på det med nya ögon för att se om det finns någonting som kan leda utredningen om Ådalagatan vidare.

Kallt fall

Det finns inga planer på att lägga ner utredningen om sprängningen och John Skoog tror att den kommer att vara öppen i många år. Så länge den är öppen är det enklare att vidta åtgärder om några nya uppgifter eller möjligheter till spåranalys skulle dyka upp.

– Den tekniska utvecklingen går snabbt när det gäller mobiler och datatrafik och det går framåt på Nationellt forensiskt centrum (NFC) när det gäller deras möjligheter att analysera biologiska spår. Och nu har vi det här Encromaterialet.

Men någon snar lösning av fallet verkar han inte ha förhoppning om.

– De här kommer man att kunna kalla ett kallt fall om ett år eller två, säger John Skoog.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons