Annons

Zelenskyj hoppas på Truss i kampen mot Ryssland

Storbritanniens nästa premiärminister Liz Truss möts av hälsningar från flera håll, bland annat från den ukrainske presidenten som hoppas på lika god relation med henne som med företrädaren Boris Johnson.
Storbritannien • Publicerad 5 september 2022
Liz Truss framför motståndaren i partiledarstriden, Rishi Sunak.
Liz Truss framför motståndaren i partiledarstriden, Rishi Sunak.Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

– Jag tror att vi tillsammans kommer att kunna göra mer för att skydda våra folk och för att hindra alla ryska destruktiva ansträngningar, sade Zelenskyj i sitt dagliga tal efter att Liz Truss på måndagen utsetts till ny ledare för Tories, och därmed automatiskt blir brittisk premiärminister.

Tidigare under dagen samtalade presidenten också med den avgående premiärministern Boris Johnson.

Annons

"Å alla ukrainares vägnar tackade jag honom för hans personliga mod, principer och ett stort bidrag till att motverka Rysslands aggression", skriver Zelenskyj på Twitter.

Hoppas på gott samarbete

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hälsade efter att valet av Truss var klart att hon hoppas på en "konstruktiv relation, med total respekt inför våra överenskommelser".

Sveriges statsminister Magdalena Andersson gratulerade Liz Truss via ett Twittermeddelande där hon hoppas på fortsatt bra samarbete "för våra medborgares, ekonomiers och säkerhetens skull".

Anderssons första gratulationshälsning råkade nå fel mottagare vilket ledde till viss munterhet bland annat på flera Twitterkonton.

Också Tysklands förbundskansler Olaf Scholz skriver på Twitter att han ser fram emot att samarbeta med Liz Truss.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron gratulerar Truss.

– Jag välkomnar Liz Truss. Jag uttrycker hela Frankrikes gratulationer, och vi är redo att arbeta tillsammans som allierade och vänner, säger presidenten.

Lyckönskningar kom också från Indiens premiärminister Narendra Modi, som skriver på Twitter att han är säker på att samarbetet mellan deras respektive länder kommer stärkas under Truss ledarskap.

"Svårt att tänka sig värre"

Men redan innan det var klart vem av Liz Truss och Rishi Sunak som skulle efterträda Boris Johnson, varnade Kremls talesperson Dmitrij Peskov för att relationen till London kan komma att bli sämre framöver.

– Jag skulle inte vilja säga att det kan bli värre, för det är svårt att tänka sig något värre, sade han tidigare på måndagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters på sin hemsida.

– Men dessvärre kan det inte uteslutas, givet att kandidaterna för posten som brittisk premiärminister tävlade mot varandra i anti-Ryssland retorik, med hot om att ta ytterligare steg mot vårt land, och så vidare. Därför tror jag inte att vi kan hoppas på något positivt, fortsatte Peskov.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons