Annons

Hongkongs ekonomiska nedgång fördjupas

Ekonomi • Publicerad 3 februari 2020
Kravallpolis och demonstranter i Hongkong har sedan sommaren 2019 drabbat i stundtals våldsamma kravaller. Arkivbild
Kravallpolis och demonstranter i Hongkong har sedan sommaren 2019 drabbat i stundtals våldsamma kravaller. ArkivbildFoto: Achmad Ibrahim AP/TT

Hongkongs recession fördjupas. Bidrar gör de stundtals våldsamma protesterna som skakade Hongkong under en stor del av fjolåret, samt minskad aktivitet till följd av handelskriget mellan USA och Kina.

Under fjärde kvartalet 2019 krympte Hongkongs ekonomi med 0,4 procent jämfört med kvartalet före, enligt säsongsjusterad statistik. Och jämfört med fjärde kvartalet ett år tidigare föll BNP med 2,9 procent.

Annons

Det kan jämföras med en nedgång på 2,8 procent på årsbasis i tredje kvartalet i fjol.

Två kvartal i rad med krympande BNP utgör skolboksdefinitionen av en recession.

För hela 2019 minskade Hongkongs BNP med 1,2 procent, vilket är den första nedgången i årstakt sedan krisåret 2009.

Första kvartalet 2020 väntas bli ännu värre för den forna brittiska kolonin, som återlämnades till Kina 1997. Bedömare räknar med att det nya coronaviruset, som sprider sig snabbt från Fastlandskina, kommer att slå hårt mot turism, detaljhandel och andra väsentliga delar av Hongkongs ekonomi.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons