Annons

Myndigheterna i Hongkong rensar ut skolböcker

Demokratiaktivisten Joshua Wong uppmanar världen att visa solidaritet med Hongkong, efter införandet av den omstridda nya säkerhetslagen. Bara timmar efter Wongs uppmaning meddelade sociala medier-företag att de inte längre kommer att lämna ut användardata på begäran av Hongkongs myndigheter.
Samtidigt har Hongkongs regering beordrat områdets skolor att se över vilka böcker som används och rensa ut de som är misshagliga.
Kina/Hongkong • Publicerad 6 juli 2020
Demokratiaktivisten Joshua Wong.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Kina har infört en säkerhetslag för Hongkong som många befarar ska urholka den relativa frihet som den självstyrande regionens befolkning har åtnjutit sedan överlämnandet från Storbritannien.

– Vi måste få världen att förstå att det nu är hög tid att ta ställning för Hongkong, säger 23-årige Joshua Wong utanför en domstol, där han står åtalad för deltagande i 2019 års demokratiprotester.

Annons

– De kan inte ignorera och sätta munkavle på Hongkongborna. Folk i Hongkong tror på kampen för frihet, och vi kommer aldrig att ge upp och ge efter för Peking, fortsätter han.

Wong nekar till anklagelserna mot honom, som ungefär kan översättas till stämpling till olaglig samling.

Utrensning av böcker

Hongkongs regering har beordrat skolor att rensa ut undervisningsmaterial med innehåll som kan tänkas bryta mot formuleringarna i den nya säkerhetslagen.

"I enlighet med de fyra typer av brott som tydligt stipuleras i lagen ska skolledningarna och lärarna gå igenom läro- och inlärningsmaterial i rätt tid, inkluderat böcker", skriver utbildningsmyndigheten.

"Om de hittar föråldrat innehåll eller innehåll som kan beröra de fyra ovannämnda brotten bör de ta bort dem", fortsätter uttalandet.

Under helgen rensades böcker skrivna av demokratiaktivister och prodemokratiska politiker ut från Hongkongs bibliotek.

Utlämningsavtal slopat

Ett av de västerländska länder som reagerat starkt på Kinas agerande i Hongkong är Kanada, som i fredags rev upp sitt utlämningsavtal med Hongkong. Kina har fördömt det kanadensiska draget och hotar med konsekvenser. Kinesiska ambassaden i Ottawa har även utfärdat en uppmaning till kinesiska medborgare att vara försiktiga då de besöker Kanada.

Även Storbritannien, som kontrollerade Hongkong fram till 1997, agerar. Regeringen i London har erbjudit en väg till medborgarskap åt de cirka tre miljoner Hongkongbor som har så kallade British National Overseas-pass, eller rätten att skaffa ett sådant. Nu säger Kinas Londonambassadör Liu Xiaoming att detta är en "grov inblandning i Kinas inrikes angelägenheter".

Den hårt kritiserade nationella säkerhetslagen innebär att den som anses skyldig till omstörtande verksamhet, separatism, terrorism eller samröre med utländska krafter riskerar livstids fängelse. Då Peking tidigare har anklagat demokratirörelsen för just terrorism är aktivister, jurister och journalister oroliga för hur lagen kommer att tillämpas.

Första åtalet

Den första personen som åtalats för brott mot den nya lagen – en man som anklagas för att ha plöjt in i en grupp poliser med sin motorcykel – nekades på måndagen borgen, med hänvisning till risken att han skulle fortsätta utgöra ett hot mot nationell säkerhet.

Annons

Facebook och Whatsapp, som ägs av Facebook men som inte helt regleras på samma sätt, klargör att de inte längre kommer att lämna ut användardata på begäran av Hongkongs myndigheter.

Fakta: Oro kring säkerhetslagen

I en analys av den nya nationella säkerhetslagen pekar Hongkongs advokatsamfund ut flera punkter som organisationen anser vara särskilt oroande.

Här är några av dem:

Enligt advokatsamfundet innehåller lagen flera bestämmelser som "tycks vara oförenliga" med Hongkongs grundlag ("Basic Law"), som reglerar områdets särskilda status. Organisationen uppmanar Hongkongs lokala styre att genast klargöra hur säkerhetslagen ska kunna tillämpas utan att bryta mot de konstitutionella rättighetsskydden i Basic Law.

Säkerhetslagen öppnar för myndigheter i Peking att hävda beslutsrätt över vissa fall i Hongkong och då kan misstänkta flyttas till Fastlandskina för att ställas inför rätta där. Det väcker oro över huruvida rätten till en rättvis rättegång kommer att respekteras, skriver advokatsamfundet.

De domare som avgör fall gällande den nya säkerhetslagen ska utses av Hongkongs lokala styre. Men valda domare kan tas bort från listan om de bedöms utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Det innebär att oberoendet för Hongkongs rättsväsende undergrävs, skriver advokatsamfundet.

Säkerhetslagen innebär att Pekings säkerhetstjänster nu kan verka öppet i Hongkong – och de kan agera utan att behöva respektera lokal lagstiftning.

De fyra brottskategorierna i säkerhetslagen innehåller svepande formuleringar som väcker oro för att de kan tillämpas på ett godtyckligt sätt.

Att brottet separatism kan begås även utan våldshandlingar kan innebära att enbart uttryckandet av stöd för självständighet kan ha kriminaliserats, skriver advokatsamfundet, som pekar på liknande osäkerhet kring brottet omstörtande verksamhet. Man oroar sig även för att brottsrubriceringen samröre med utländska krafter ska användas för att slå ner mot forskare, icke-statliga organisationer och medier och att även brottet stöd till terrorism kan användas mot personer som uppenbarligen inte haft något sådant uppsåt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons