Annons

Regeringen vill mäta valfrihetens pris

Har privatiseringen av välfärden kostat mer än den smakat? Det tror regeringens egen Välfärdskommission, som vill att detta utreds.
Fast valfriheten är här för att stanna, det handlar mer om att skruva på systemen, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).
Ekonomi • Publicerad 3 maj 2021
Finansminister Magdalena Andersson. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Det finns en del tecken som pekar på att valfriheten i välfärden driver kostnader i kommunerna. Och om det gör det, hur kan man då säkerställa att pengarna används mest effektivt, säger Magdalena Andersson.

Sådana kostnader kan vara mer administration i form av uppföljning och kontroll och att exempelvis kommunala skolor måste hålla en reservkapacitet för att kunna täcka upp om de privata packar ihop, enligt Andersson.

Annons

– Det bygger ju i såna fall på att det man får är så mycket bättre att det är värt de här ökade kostnaderna som man får, säger hon.

Svårmätt

Hon ser framför sig att det kan bli en statlig myndighet som får uppdraget att mäta. Hur det ska mätas utan ideologiska pekpinnar, är förmodligen inte helt enkelt.

– Men det är också just därför man behöver göra det, säger finansministern som är ordförande i Välfärdskommissionen, som består av ett antal ministrar i den rödgröna regeringen samt fackliga representanter och SKR:s (Sveriges Kommuner och Regioner) ordförande, moderaten Anders Knape.

Rent formellt ska regeringen nu ta beslutet att genomföra uppdraget.

TT: Att du nu som ordförande tryckt på knappen, antyder väl vad du vill se och göra med de här frågorna framåt?

– Ja, det beror ju på vad det här kommer fram till, men är det så att det visar sig att det driver stora kostnader, så behöver man göra något. Men möjligheten att få välja, det är ju här för att stanna, men då är det också viktigt att vi gör det på så kostnadseffektivt vis som möjligt. Och det är kanske inte alltid det som man har haft främst för ögonen när man infört de här systemen.

Skruva på systemen

TT: Men att få välja är här för att stanna, det är alltså ingen fråga ni vill backa bandet på?

– Nej, det tror jag inte är en väg framåt. Men det är klart att man kan justera hur de här valfrihetssystemen är utformade. Det är en annan sak.

TT: Hur ska det se ut?

– Det vet jag inte. Det är därför vi ska titta på det. Det är de (som ska göra studien) som ska komma med svaren.

Fakta: Välfärdskommissionen

Välfärdskommissionen inrättades av regeringen i december 2019 och har som mål att ta fram förslag inom följande områden:

Förbättrad styrning av välfärden.

Effektivt nyttjande av offentliga resurser.

Hållbar kompetensförsörjning och en god arbetsmiljö i välfärdssektorn.

Digitaliseringens möjligheter att frigöra resurser till välfärden.

I kommissionen sitter finansminister Magdalena Andersson (S), civilminister Lena Micko (S), socialminister Lena Hallengren (S), Åsa Lindhagen (MP), numera finansmarknadsminister, och utbildningsminister Anna Ekström (S). Dessutom ingår Veronica Magnusson, som representerar TCO, Heidi Stensmyren, Saco, Tobias Baudin, LO, samt Anders Knape, SKR, och Anders Henriksson, SKR.

Välfärdskommissionen ska senast den 31 december 2021 redovisa hur arbetet har bedrivits.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons