Annons

Hon fångade rekordfisk

Maria Johansson åkte till Landösjön i Jämtland för att fånga kanadaröding över fyra kilo. Hon fångade en rekordfisk på nästan 14 kilo, vilket är nytt svenskt rekord.
Fiske • Publicerad 11 juni 2021
Maria Johansson fångade en fisk som vägde hela 13 975 gram. Längden var 104 centimeter och omkretsen 62 centimeter.
Maria Johansson fångade en fisk som vägde hela 13 975 gram. Längden var 104 centimeter och omkretsen 62 centimeter.Foto: Sportfiskarna
Andreas Åkerlund fångade den 23 maj en brax som vägde 8 420 gram.
Andreas Åkerlund fångade den 23 maj en brax som vägde 8 420 gram.Foto: Sportfiskarna

Resan i mitten av maj hade varit planerad i knappt ett år. 35-åriga Maria Johansson från Jönköping är en artfiskare, och åker därför land och rike runt för att fiska olika arter.

– För att få kanadaröding som godkänd storfisk i registret behövde den väga över fyra kilo. Jag ville verkligen få den, och det fick jag ju med råge, säger hon.

Annons

Fångsten mätte 104 centimeter och vägde 13 975 gram, vilket är 135 gram över det tidigare rekordet.

Den storvuxna arten är populär bland sportfiskare och rekordet har ersatts vid många tillfällen under senare år. Marie Johansson är inte bekymrad över att bli av med rekordet, men berättar att hon fick smak för kanadaröding och att hon kommer att fortsätta fiska den.

Fem dagar efter Maria Johanssons rekordfångst rapporterades ytterligare ett rekord. Denna gång från Rögle dammar i Skåne. Andreas Åkerlund fångade en brax med en vikt på 8 420 gram, 80 gram tyngre än det tidigare rekordet, och 80 centimeter lång.

Båda fiskarna återutsattes oskadda i vattnet.

Fakta: Svensk rekordregistrering av storfiskar

För att godkännas som officiellt svenskt rekord ska fisken dokumenteras med tydligt foto tillsammans med referensföremål, till exempel måttband, tändsticksask eller dylikt.

Fisken ska vid fotografering vara stilla och helst liggande för att fullgod dokumentation ska bli möjlig.

Vägning ska ske på av Statens provningsanstalt eller annan kontrollmyndighet kontrollerad våg.

Minst ett vittne till fångsten och en till vägningen/mätningen ska finnas. Om vittne saknas går det även att skicka in video, eller visa liveupptagning/film från fångstögonblick och vägning.

Källa: Sportfiskarna

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons