Annons

Hollywood sörjer en förlorad ikon

Kirk Douglas, en av de sista stora ikonerna från Hollywoods gyllene era, har gått ur tiden – 103 år gammal. Nu strömmar kondoleanser och hyllningar in från filmvärlden.
Film • Publicerad 6 februari 2020
Blommor på Kirk Douglas stjärna på Hollywood Walk of Fame i Los Angeles.
Blommor på Kirk Douglas stjärna på Hollywood Walk of Fame i Los Angeles.Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Filmregissören Steven Spielberg minns Kirk Douglas med värme.

"Kirk behöll sin filmstjärnekarisma ända till slutet av sitt underbara liv och jag är hedrad över att ha varit en liten del av hans sista 45 år", säger Spielberg i ett uttalande.

Annons

"Jag kommer att sakna hans handskrivna brev och faderliga råd, och hans visdom och mod – även utanför hans fantastiska värv – är nog för att inspirera resten av mitt liv", fortsätter han.

"Älskade dig"

Filmskaparen och skådespelaren Rob Reiner hyllar Douglas för att denne utmanade svartlistningarna i Hollywood efter McCarthy-eran.

"Kirk Douglas kommer alltid att vara en ikon i Hollywoods gudavärld. Han riskerade allt för att bryta svartlistningen", skriver Rainer på Twitter.

Skådespelaren Jamie Lee Curtis citerar sin pappa Tony Curtis rollfigur Antonius i Kirk Douglas-filmen "Spartacus".

"Jag älskar dig, Spartacus, som den fader jag aldrig haft", skriver hon på Twitter tillsammans med en bild på de två filmstjärnorna tillsammans, och fortsätter:

"Jag hade en pappa och han älskade dig precis som världen älskade dig. Din passion, talang, politik, familj, konst, styrka. Jag växte upp med Douglas-pojkarna. All kärlek till Anne och hela hans familj från min".

"Alldeles för ung"

88-åriga skådespelaren Mitzi Gaynor, som spelade mot Douglas i filmen "Jagad av brudar" 1963, twittrar:

"Bravo, Kirk Douglas, för att ha levt ett så otroligt liv. Tack för att du så generöst delade med dig av din talang till oss alla. Filmen vi gjorde tillsammans kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta."

Actionhjälten Sylvester Stallone skriver på Instagram:

"Den siste giganten bland mina filmhjältar har gått vidare mot evig ära. Fantastisk konstnär vars like vi aldrig får se igen".

"Vi har förlorat ännu en alldeles för ung. Vila i frid, Kirk Douglas", skriver komikern Marc Maron om den 103-årige skådespelaren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons