Annons

Höjt kreditbetyg för Portugal

Portugals kreditbetyg höjs ett snäpp av Fitch Ratings, upp till A-minus från BBB-plus. Ekonomin utvecklas starkt, med ökad turism, vilket drar ned skuldkvoten, enligt Fitch.
Det nya betyget är det högsta för Portugal sedan eurokrisen.
Ekonomi • Publicerad 30 september 2023
Turistlyft för Portugal efter pandemin trycker ned landets skuldkvot snabbt. Arkivbild
Turistlyft för Portugal efter pandemin trycker ned landets skuldkvot snabbt. ArkivbildFoto: Armando Franca AP/TT

För Portugal innebär betygshöjningen att landet för första gången sedan eurokrisen tvingade landet att ta nödlån från Internationella valutafonden (IMF) 2011 har ett kreditbetyg på A-nivån från ett ledande ratinginstitut.

Betygshöjningen kommer sedan Portugals centralbank – en del av Europeiska centralbanken (ECB) – höjde sin tillväxtprognos för i år till 2,7 procent med hänvisning till ett lyft för turismen.

Annons

Portugals statsskuld som andel av landets BNP föll till 112,4 procent i fjol och Fitch räknar nu med att skuldkvoten fortsätter ned till 104,3 procent av BNP i år.

Räntan på Portugals tioåriga statsobligation – som toppade på 18 procent när eurokrisen rasade som värst 2012 – ligger just nu på cirka 3,60 procent.

Utsikterna för Portugals nya högre kreditbetyg är stabila, enligt Fitch. Det innebär att ratinginstitutet inte räknar med att det behöver justeras igen i närtid.

De andra två stora ratinginstituten, S&P Ratings och Moody's har kreditbetygen BBB-plus respektive Baa2 på Portugal, fast båda med positiva utsikter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons