Annons

Högtrycket i tjänstesektorn håller i sig

Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn föll till 67,4 i juni från nedreviderade 71,3 i maj, enligt Swedbank och Silf. Men trots nedgången är nivån på index den tredje högsta som noterats under de 15 år indexet har funnits.
Ekonomi • Publicerad 5 juli 2021
Fortsatt högtryck i tjänstesektorn. Arkivbild
Fortsatt högtryck i tjänstesektorn. ArkivbildFoto: Roald, Berit NTB/TT

"Det visar att tjänstekonjunkturen befinner sig i en stark expansiv fas och som kan få ytterligare stöd under tredje kvartalet nu när coronarestriktionerna dras tillbaka", skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Delindex för orderingång och sysselsättning svarade för de största minskningarna och drog ned index med sammantaget 3,4 indexenheter. Leveranstiderna gick mot strömmen.

Annons

Pristrycket i tjänstesektorn fortsätter att stiga och berör allt fler företag. I juni steg indexet för leverantörernas insatsvarupriser till en ny rekordnivå (82,2).

Det sammantagna kompositindex för både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn sjönk till 66,9 i juni, från 69,8 i maj.

"Det är den näst högsta nivån i indexets historia och innebär att svenskt näringsliv fortsätter att expandera i snabb takt även om ökade produktionskostnader och utbudsbrister innebär utmaningar på sikt", skriver Jörgen Kennemar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons