Annons

Högskoleprovet främst en chans för killarna

Det är främst männen som vinner på att skriva högskoleprovet. Där presterar de bättre än kvinnorna, trots att kvinnorna generellt har högre skolbetyg.
En ny studie förklarar vad det kan bero på.
Utbildning • Publicerad 11 maj 2019
Trägen vinner, eller? Tjejer får högre betyg, men killarna kommer igen i högskoleprovet. Arkivbild.
Trägen vinner, eller? Tjejer får högre betyg, men killarna kommer igen i högskoleprovet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery

Att tjejer klarar sig bättre i skolan är inget unikt för Sverige – så ser det ut även internationellt. Men vad många kanske inte känner till är att killarna däremot är vassare i högskoleprovet.

Betyg och högskoleprov speglar nämligen olika förmågor. Medan betygen i högre grad avspeglar flit och motivation, fångar högskoleprovet in kognitiva förmågor, enligt en (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering).

Lika smarta

Annons

Det betyder inte att killar och män generellt är smartare än tjejer och kvinnor, påpekar Arizo Karimi, forskare i nationalekonomi vid Uppsala universitet, som skrivit rapporten tillsammans med Georg Graetz. Men just i gruppen som väljer att skriva högskoleprovet är män med hög kognitiv förmåga överrepresenterade.

– Man skulle kunna säga att högskoleprovet är en andra chans för killar, eftersom de – trots samma kognitiva förmåga som tjejer – får lägre betyg än kvinnor, säger hon.

Ännu fler

Men vilken urvalsmetod – betyg eller högskoleprov – sållar mest pricksäkert in dem som har störst chans att gå iland med högskolestudierna? Ifau-studien kommer till samma slutsats som andra undersökningar:

– Det verkar som att betygen bättre fångar upp allmän studieförberedelse än vad högskoleprovet gör, säger Arizo Karimi.

Men rapportförfattarna tar inte ställning till vilken tyngd de båda urvalsmetoderna ska ha.

– Tog man bort högskoleprovet helt skulle man sannolikt få in ännu fler kvinnor på universiteten. Det blir en fråga om vad man vill. Vill man ha dem som har bäst förutsättningar att klara sin utbildning, eller vill man ha mångfald? Är man intresserad av att minska skillnaderna i skolresultat kan man kanske rikta in sig på frågan varför killar har sämre motivation, säger Arizo Karimi.

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons