Annons

Högnivåsamtal mellan Ukraina och Kina

Ukrainas och Kinas utrikesministrar har talats vid för första gången på över en månad. Det är det första kända samtalet mellan två så högt uppsatta representanter för länderna på flera veckor.
Ukraina/Kina • Publicerad 5 april 2022
Ukrainas utrikesminister Minister Dmytro Kuleba har talat med Kinas utrikesminister Wang Yi om kriget i Ukraina.
Ukrainas utrikesminister Minister Dmytro Kuleba har talat med Kinas utrikesminister Wang Yi om kriget i Ukraina.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Samtalet kom enligt Kina efter en begäran från Ukraina.

Kinas utrikesminister Wang Yi ska under samtalet ha sagt att landets grundläggande inställning till kriget är att förespråka fredssamtal, uppger det kinesiska utrikesdepartementet.

Annons

"Kriget kommer att ta slut någon dag, och nyckeln är att lära sig från denna smärtsamma erfarenhet för att upprätthålla varaktig säkerhet i Europa", sade Wang Yi enligt en utskrift av samtalet där han säger att Kina är villigt att ta en konstruktiv roll i detta.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba twittrar att han är "tacksam mot sin kinesiska motsvarighet för solidariteten med civila offer".

"Vi är båda övertygade om att ett slut på kriget mot Ukraina tjänar gemensamma intressen av fred, global matsäkerhet och internationell handel", twittrar han.

Kina, som står Ryssland nära diplomatiskt, har hittills inte fördömt Rysslands invasion av Ukraina.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons