Annons

Högg ihjäl man – frias för upplevd hotbild

En man som huggit ihjäl en annan man med kniv frias från dråp i hovrätten. Domstolen bedömer att han kan ha känt sig så hotad att nödvärn var befogat.
Brott • Publicerad 2 juni 2021
Svea hovrätt friar en dråpsdömd man då han anses ha kunnat uppleva ett hot mot sitt liv. Arkivbild.
Svea hovrätt friar en dråpsdömd man då han anses ha kunnat uppleva ett hot mot sitt liv. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 39-årige mannen hade någon form av konflikt med ett par, en man och en kvinna, och sökte upp dem i deras hem i Märsta i september förra året, rapporterar Dagens Juridik. Han blev slagen av mannen och kvinnan riktade en oladdad kolsyrepistol mot honom. I samband med detta ljöd också flera smällar från vapnet.

39-åringen angrep då den andre mannen med kniv, högg honom i bröstet och dödade honom.

Annons

Attunda tingsrätt dömde honom för dråp till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, då knivvåldet bedömdes vara oförsvarligt oavsett hotbild. Mannen själv bestred anklagelserna och sade sig dels ha blivit överfallen och misshandlad, dels inte ha haft något uppsåt att döda eller skada den andre mannen.

Hovrätten bedömer att 39-åringen hade anledning att tro att paret kunde ha vapen hemma och att kolsyrepistolen var ett regelrätt skjutvapen. Rätten ser det som ett så kallat putativt nödvärn, där mannen varit i en trängd situation och uppfattat det som att han måste försvara sig inför en livsfara.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons