Annons

Högeroppositionen störst i ny mätning

Högerpartierna går om vänstersidan, om man i den senare även räknar in Centerpartiet, i en ny opinionsundersökning från Novus som gjorts på uppdrag av .
Politik • Publicerad 9 juni 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna samlar i mätningen 49,3 procent av väljarstödet.

Det är något större än Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet som får 48,8 procent.

Annons

Anledningen till att högersidan nu är störst beror på Liberalernas statistiskt säkerställda uppgång från 2,5 till 3,5 procent.

– Jag är jätteglad för detta. Jag hoppas det skapar ett engagemang hos våra medlemmar och förtroendevalda som gör att vi fixar detta, säger Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna, till SVT.

1,9 procent av de svarande säger att de skulle rösta på något annat parti än riksdagspartierna.

Fakta: Novus mätning i juni

NOVUS/SVT VÄLJARBAROMETER JUNI:

V: 9,4 (+0,4)

MP: 3,3 (+/-0)

S: 30,2 (-1,6)

C: 5,9 (-1,0)

L: 3,5 (+1,0)

KD: 6,3 (+0,4)

M: 21,5 (+0,5)

SD: 18,0 (+0,1)

Annat: 1,9 (+0,2)

Osäkra: 6,5

Jämförelsesiffran avser föregående mätning. Ingen förändring, förutom den för Liberalerna, är statistiskt säkerställd.

3 804 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har valt att delta i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt söktes 7 459 svenska medborgare vilket ger en deltagarfrekvens på 51 procent. Undersökningen genomfördes under tidsperioden 9 maj – 5 juni 2022.

Källa: Novus/SVT

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons