Annons

Hög ålder största risken för virusdöd

Det finns ännu inga signaler om att unga och medelålders människor som tillhör en riskgrupp löper en signifikant större risk att bli svårt sjuka och dö av coronaviruset, jämfört med friska personer.
Virusspridning • Publicerad 5 mars 2020
Hur stor risken är att dö av det nya coronaviruset vet ännu ingen, enligt statsepidemiologen Anders Tegnell.
Hur stor risken är att dö av det nya coronaviruset vet ännu ingen, enligt statsepidemiologen Anders Tegnell.Foto: NIH/AP/TT

I onsdags konstaterade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus att risken att dö av det nya coronaviruset är 3,4 procent. Det vill säga betydligt högre än vad risken är vid en vanlig säsongsinfluensa.

Trots det står Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, fast vid att de två sjukdomarna är jämförbara avseende risken att bli svårt sjuk och dö.

Annons

– Den här siffran kommer att gå upp och ner beroende på vilken grupp av människor man studerar, ända tills vi får stora populationsstudier och vi får en befolkningssiffra. Då är jag helt övertygad om att den här risken kommer att minska, säger han till TT.

Alla över 65

Italien är ett land som har rapporterat en förhållandevis hög dödlighet. Men där har viruset kommit in och spridit sig i sjukvården, berättar Anders Tegnell.

– Alla personer som dött i Italien är över 65 år.

TT: Hur ser det ut i Sydkorea?

– Det har vi inga tillförlitliga uppgifter om. Inte ännu.

Tidigare har personer med en bakomliggande sjukdomar – som diabetes, cancer eller hjärt-lungsjukdom – pekats ut som en särskilt sårbar grupp för det nya viruset. I Sverige handlar det om hundratusentals personer.

Stor okunskap

– Vi får jättemånga mejl från oroliga personer, men man måste vara väldigt försiktig med att göra den här kopplingen. Hittills finns inga signaler om att unga och medelålders personer som tillhör en riskgrupp löper större risk att drabbas av svår sjukdom och att dö, jämfört med andra.

TT: Men en stor kinesisk studie visar ju att riskgrupper löper större risk?

– Ja, men kopplingen till ålder var mycket starkare. För att veta hur det ser ut för riskgrupper hade man varit tvungen att dyka ner mer i detalj, vilket man inte gjort. Rent generellt vet vi väldigt lite om riskgrupper. Dessutom vet vi inte hur den grupp som drabbades av svår sjukdom i den kinesiska studien såg ut. Klart är att äldre löper större risk att drabbas, men vi vet inte hur stor andel rökare det fanns bland dessa, eller hur pass välbehandlade deras andra sjukdomar, som diabetes, var. I den kinesiska studien ökade risken att dö med stigande ålder, men en 75-åring i Kina kanske motsvarar en 80-åring här, avseende på det liv man levt och hälsan i övrigt. Vi vet inte, säger Anders Tegnell.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons