Annons

Hjälp sprids i Pakistan – men allt fler döda

Flygburen nödhjälp från närliggande länder strömmar nu in i översvämningarnas Pakistan. Antalet dödsoffer har stigit till över 1 200.
Pakistan • Publicerad 2 september 2022
Bild över Jaffarabad i pakistanska Baluchistan, tagen i torsdags.Foto: Zahid Hussain/AP/TT

Förenade Arabemiraten med flera länder upprättar en "flygbro" för att få in förnödenheter. Över tio fraktplan har redan landat i Islamabad. Även mycket av distributionen ut i landet sker med flyg, eftersom så stora markområden ligger under vatten.

Det förorenande flygets hjälpande roll ses samtidigt som ironisk, eftersom katastrofen blir ytterligare ett exempel på intensiva klimatförändringar. Många i Pakistan påpekar att landet nu får betala för den rika världens hämningslösa konsumtion och livsstil.

Annons

FN-chefen António Guterres håller med om detta, och anklagade häromdagen världen för att "gå i sömnen" in i en global klimatkris. Han ska själv resa till Pakistan nästa vecka för att se vad FN kan göra för att hjälpa.

Pakistans regering har beräknat att översvämningsskadorna kommer att kosta motsvarande minst 110 miljarder kronor.

UD-talesmannen Asim Iftikhar riktade sig på en presskonferens i Islamabad direkt till de som inte tror på klimatförändringarna.

– Detta är ingen konspiration, detta är verkligheten. Vi måste vara försiktiga.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons