Annons

Kvinna hittad död i grop – make får livstid

Efter två månaders intensivt sökande hittades en kvinna i 30-årsåldern förra hösten död i en grop i skogen. Platsen hade pekats ut av hennes make som nu döms till livstids fängelse för att ha mördat sin hustru.
Brott • Publicerad 8 september 2022
En kvinna i 30-årsåldern hittades förra hösten mördad och nedgrävd i en grop i skogen i Svedala kommun. Arkivbild.
En kvinna i 30-årsåldern hittades förra hösten mördad och nedgrävd i en grop i skogen i Svedala kommun. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Fembarnsmamman anmäldes försvunnen den 24 september förra året och misstankar riktades nästan omedelbart mot hennes make, som polisen hittade sovandes i en bil utanför bostaden med blod på kläderna.

Han häktades misstänkt för människorov och efter nästan två månader i häkte pekade han för polisen ut platsen i Svedala kommun, där kroppen fanns.

Fälls för mord

Annons

Mannen, som är i 50-årsåldern, har erkänt att det var han som grävde ner kroppen. Han erkände i polisförhör att han dödat henne men har sedan tagit tillbaka de uppgifterna och nekat till brott.

Malmö tingsrätt skriver i ett pressmeddelande att man finner att åklagarens bevisning är tillräcklig för att visa att det var mannen som uppsåtligen dödat kvinnan och han fälls därför för mord.

"Utredningen har dock inte gett något säkert svar på hur och var kvinnan dog", skriver rätten.

Mannen döms också för att ha misshandlat kvinnan vid ett annat tillfälle. Han ska betala skadestånd till hustruns barn och moder och han utvisas även på livstid.

Skulle skiljas

Mannen var också åtalad för barnfridsbrott eftersom parets gemensamma barn suttit i en bil i närheten av den plats där föräldrarna befann sig under den del av kvällen då mordet inträffade. Han frias dock från barnfridsbrott.

"Eftersom det är oklart var och hur kvinnan dog – och barnets uppgifter är svårtolkade – kan det inte sägas vara säkert att barnet bevittnade mordet", skriver rätten i pressmeddelandet.

Kammaråklagare Kristina Amilon säger till TT att hon är nöjd med att den tilltalade dömdes för mord.

– Jag är också nöjd med påföljden som är i enlighet med vad jag anförde. Även frågan om utvisning är ju i det närmaste självklar med tanke på brottet, säger Kristina Amilon.

När det gäller barnfridsbrottet som mannens frias från är hon inte lika nöjd.

– Vad det gäller barnfridsbrottet ska jag fundera på hur jag ska göra, alltså om jag ska överklaga eller inte.

Annons

Kvinnan var på väg att skiljas från mannen – en ansökan var inlämnad, men hade inte gått igenom när hon mördades.

Hon hade före sitt försvinnande anmält maken för misshandel och sökt skydd hos en kvinnojour. Dessutom hade hon ansökt om kontaktförbud, vilket inte beviljats.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons