Annons

Historiskt lågt elpris noterades

Ekonomi • Publicerad 9 maj 2019
Under en timme natten till den 2 maj noterades det lägsta elpriset någonsin på timbasis i Sverige. Arkivbild.
Under en timme natten till den 2 maj noterades det lägsta elpriset någonsin på timbasis i Sverige. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Elpriserna ligger sedan en tid på en hög nivå, men prisvariationerna är stora. Under en timme, natten till den 2 maj, noterades det lägsta elpriset någonsin på timbasis i Sverige, skriver elbolaget Bixia i ett pressmeddelande. Priset var då nere på 0,13 öre per kilowattimme (KWh), enligt företaget.

Snittpriset på el i Norden låg under förra veckan på cirka 37 öre per KWh och enligt en prognos stiger priset den här veckan till 43 öre per vecka.

Annons

Variationerna i elpriset är en följd av att mer förnybar el som är väderberoende kommer in i systemet, enligt Bixia.

Att snittpriset ligger på en ovanligt hög nivå beror på flera faktorer bland annat kylan, underskott i vattenmagasinen, ett högt marginalpris på kol samt att det pågår en revision av kärnkraftverk.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons