Annons

Historisk uppgång på bostadsmarknaden

Bostadspriserna fortsatte upp i maj, men rekordstora ökningar kan snart vara ett minne blott. Flera bedömare förväntar sig nu en avmattning.
Bostad • Publicerad 8 juni 2021
Bostadspriserna fortsätter att stiga.
Bostadspriserna fortsätter att stiga.Foto: ANDERS HUMLEBO/TT

Villapriserna steg med två procent i maj på riksnivå medan bostadsrättspriserna gick upp med en procent, visar de senaste siffrorna från Svensk mäklarstatistik.

Det gör att för första gången sedan mätningarna startats har priserna ökat tvåsiffrigt på årsbasis i samtliga storstadsområden med Malmö i topp med hela 20 procents ökning.

Annons

Medelpriset på en villa ligger nu på 7,4 miljoner kronor i Storstockholm och sex miljoner i Göteborg som en effekt av coronapandemin.

Inget varar för evigt

Ingenting kan dock vara för evigt, påminner dock bland annat Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet, och ser nu det som inte helt osannolikt att prisutvecklingen kommer att mattas av i takt med ökad vaccination och lättade restriktioner.

– Det vi ser nu är en gradvis anpassning mot ett läge som vi hade förut. Vi kommer inte arbeta lika mycket hemifrån, resa mer, och går man tillbaka till kontoret kommer man börja köpa luncher utomhus. Det är då frågan om hemmet blir lika betydelsefullt, säger han till TT.

Hans Flink, försäljningschef på Svensk mäklarstatistik, säger:

– Det är svårt att sia men vi ligger på en nivå på villor på över 20 procent och det kan inte fortsätta i all evighet, särskilt som vi har den löneutveckling som vi nu har.

Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar är inne på samma linje:

"Många av de som skjutit upp sin flytt under pandemin kommer vilja sälja sin bostad i höst. Som följd av det ökade utbudet är risken stor att priserna vänder nedåt i områden med kraftiga uppgångar det senaste året", skriver han i ett pressmeddelande.

Ett trendbrott

När ett sådant trendbrott sker och hur mycket det kommer att innebära, avgörs i vilken takt restriktionerna släpps, påpekar Björn Wellhagen.

Traditionellt sett brukar annars villapriser följa efter bostadsrättspriserna men det senaste året har villamarknaden gått extremt starkt, vilket borde tala för en högre fallhöjd när det gäller priser.

– Det skulle man spontant kunna tro, samtidigt har vi ett otroligt lågt utbud av villor och det är en trång sektor, säger Björn Wellhagen.

Fotnot: Fritidshus redovisas enbart på 12-månadersbasis.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons