Annons

Hett emotsedd finländsk reaktor försenas igen

Osäkerheten kring Finlands nya atomreaktor fortsätter. Reguljär elproduktion från Olkiluoto 3 väntas nu inte förrän i slutet av februari, .
Finland • Publicerad 9 december 2022
Olkiluoto-bygget har pågått i många år. Arkivbild.Foto: Robert Henriksson/SvD/TT

Reaktorbygget skulle från början ha varit klart 2009, men har präglats av till synes oändliga förseningar och fördyringar.

Under den testdrift som inletts först i år upptäcktes i oktober skador på vattenpumpar i turbinen. I november sades att full drift kunde väntas först i slutet av januari. Men nu tänjs den prognosen ut igen, till slutet av februari.

Annons

Beskeden följs noga av hela den nordiska energimarknaden, eftersom en fullt frisk Olkiluoto 3 skulle kunna avlasta elnäten även i Sverige med flera länder.

En ljusglimt är att TVO beräknar provdrift, med begränsad elproduktion, från och med juldagen. Men företaget understryker att tidsprognoserna fortfarande är osäkra.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons