Annons

Hemlig tunnel in i Israel var 80 meter djup

Israel • Publicerad 3 juni 2019
På bilden syns en israelisk soldat inuti tunneln som visades upp.Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Israels militär har visat upp en tidigare hemlig tunnel från Libanon in i Israel som löper på som mest 80 meters djup.

Dess ena mynning ligger omkring en kilometer från gränsen inne på den libanesiska sidan, och den andra mynningen finns nära den israeliska staden Zarit, enligt Israel. Inuti finns elektriska kablar och kommunikationsutrustning. Den libanesiska shiarörelsen Hizbollah beskylls för att ligga bakom bygget, som enligt Israel skulle användas för att transportera Hizbollahkrigare.

Annons

Tunneln är en av flera som upptäcktes av Israels militär i januari. Hizbollah har inte medgett att de ligger bakom dem. Rörelsens ledare har däremot sagt att den har haft möjlighet att ta sig in i Israel under flera år.

Israel och Hizbollah utkämpade ett krig 2006. Sedan dess har gränsen varit relativt förskonad från våldsamheter, men Israel har återkommande slagit till mot Hizbollahmål inne i Syrien. Hizbollah strider på den syriska regimens sida i inbördeskriget som rasat sedan 2011.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons