Annons

Hemflugna svenskar kvar i isolering

Det drygt tiotal svenskar som flögs hem från Wuhan i Kina har nu suttit isolerade i en vecka. De prover som hittills tagits har alla varit negativa, enligt Folkhälsomyndigheten.
Coronaviruset • Publicerad 9 februari 2020
Test har tagits på de svenskar som flögs hem från Wuhan i Kina men alla har varit negativa. Arkivbild.
Test har tagits på de svenskar som flögs hem från Wuhan i Kina men alla har varit negativa. Arkivbild.Foto: AP Photo

Samtliga hemkomna har fått genomgå tester och i något fall har det på grund av symptombild ansetts finnas behov av att ta extra prov, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– De har alla varit negativa så det har inte varit något konstigt, säger han till TT.

Annons

Svenskarna evakuerades med flyg från Wuhan förra söndagen och rekommenderades så kallad frivillig hemkarantän. De står i kontakt med den regionala smittskyddsenheten varje dag.

Bara ett fall hittills

Om personerna fortfarande är symptomfria om ytterligare cirka en vecka kan de gå ut i samhället som vanligt. Då har de varit isolerade sammanlagt två veckor.

– Fjorton dagar är den internationellt accepterade tidsperioden för att man ska känna sig säker och den följer vi, säger Tegnell.

Hittills har totalt ett 50–60-tal prover tagits på patienter med misstänkt coronavirus i Sverige. Bara ett har varit positivt. Den patienten, en kvinna i 20-årsåldern, vårdas fortfarande på infektionskliniken vid länssjukhuset Ryhov men ska inte vara allvarligt sjuk.

Tegnell bedömer inte att det kan finnas coronafall i Sverige som myndigheterna inte känner till.

– Nej, det har jag väldigt svårt att tro. Med tanke på den uppmärksamhet som varit kring detta och hur väl vi fångat upp folk med extremt liten misstanke skulle det förvåna mig väldigt mycket om det fanns något vi inte såg, säger Tegnell.

Resandet från Wuhan till Sverige är också väldigt begränsat, framhåller han.

Kan avta till sommaren

När utbrottet i Kina kan avta är svårt att spekulera om. En teori är framåt våren eller sommaren.

– Då blir klimat- och väderförhållanden mycket mindre gynnsamma för den här typen av virus. Så det är en förhoppning man kan ha, säger Anders Tegnell.

Det nya coronaviruset har klassats som samhällsfarlig sjukdom. Det innebär att smittskyddsläkare har ett utökat mandat att besluta om extraordinära åtgärder.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons