Annons

Åtta överlevde helikopterkrasch: "Mirakel"

Dramatiska vittnesmål kommer från passagerare som mirakulöst lyckades undsätta sig vid helikopterkraschen på Kamtjatkahalvön i östra Ryssland. Åtta personer, däribland ett barn, befaras ha omkommit.
Ryssland • Publicerad 12 augusti 2021
Räddningspersonal på Kurilsjön på Kamtjatkahalvön under torsdagen.
Räddningspersonal på Kurilsjön på Kamtjatkahalvön under torsdagen.Foto: Kamtjatkas regionstyre/AP/TT
En helikopter av Mi-8-typ, som också används av militären i flera länder. Arkivbild.
En helikopter av Mi-8-typ, som också används av militären i flera länder. Arkivbild.Foto: Oleg Romanov/AP/TT

Helikoptern, av modellen Mi-8, slog ned i Kurilsjön i naturreservatet Kronotsk på torsdagen, uppger lokala myndigheter. Ombord fanns 13 turister och tre besättningsmedlemmar.

Lokala naturvårdsarbetare som hörde ljudet från kraschen tog sig genast dit i motorbåtar och anlände till nedslagsplatsen efter bara några minuter. Där kunde de rädda åtta personer som lyckats ta sig ur det sjunkande vraket och simma upp till ytan.

Annons

Vattentemperaturen i sjön är omkring fem grader, enligt naturvårdarna.

– Detta liknar ett mirakel, säger guvernören Vladimir Solodov.

Hälsotillståndet är fortfarande allvarligt för två av överlevarna.

En av överlevarna berättar att han sov då helikoptern kraschade och att han vaknade upp av att känna kallt vatten i ansiktet.

Han berättar vidare att han precis hann fylla lungorna med luft innan kabinen fylldes med vatten, ta sig ut ur den sjunkande helikoptern och simma upp till ytan.

Vraket sjönk efter kraschen och bedöms ligga på ungefär 100 meters djup. Räddningsarbetare och dykare som arbetar vid platsen har inte kunnat gå ner så djupt.

– Vi har vänt oss till försvarsdepartementet för hjälp, säger Solodov.

– Botten kommer att undersökas av robotar.

Helikoptern var på väg till vulkanen Khodutka, inte långt från staden Petropavlovsk-Kamtjatskij.

En utredning har inletts för att ta reda på om bolaget Vityaz-Aero, som äger helikoptern, har brutit mot några flygsäkerhetsregler.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons