Annons

Helena Duplantis: "Måste köpa nya stavar"

Armand Duplantis satte svenskt rekord och var nära på världsrekordhöjden 6,17 i säsongsdebuten inomhus.
Det var inget som överraskade mamma Helena.
Friidrott • Publicerad 5 februari 2020
Armand Duplantis med sin mamma Helena. Arkivbild.
Armand Duplantis med sin mamma Helena. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Det var på inomhusgalan i Düsseldorf som Duplantis slog till med sitt livs första sexmetershopp inomhus. Han vann tävlingen på den nya svenska rekordhöjden. 20-åringen har även utomhusrekordet på 6,05 som han satte i EM 2018.

Det som imponerade mest var ändå hans försök på världsrekordhöjden 6,17 då han i sitt andra försök var högt över, men sedan touchade ribban lätt.

Annons

Att han har utvecklats till i år sade han själv i samband med Idrottsgalan för några veckor sedan.

– Jag har aldrig känt mig så här bra, sade han då.

Mamma Helena Duplantis, som är "Mondos" tränare tillsammans med pappa Greg, berättar att ansatsen i Düsseldorf var hans snabbaste någonsin.

– Förra året var första gången som han hoppade med längre ansats. Nu börjar han vänja sig vid det, plus att han är starkare och kan utnyttja hastigheten mer i år, säger hon.

– Han är också fysiskt starkare. Han är så ung och tidigare har det varit svårt att utvecklas fysiskt när han fortfarande växte. Nu växer han inget mer, utan nu börjar kroppen mogna till.

Hon säger att den stav som han hoppade med i Düsseldorf var den styvaste som han någonsin testat att hoppa med.

– Så nu måste vi nog köpa fler, större, säger Helena Duplantis.

Fransmannen Renaud Lavillenie har det nuvarande världsrekordet på 6,16 meter, satt inomhus i februari 2014. Svenska rekord noteras fortfarande separat för inomhus- respektive utomhusrekord.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons