Annons

Helander känner sig hemma i landslaget

Sinisa Mihajlovic förvandlade på några månader Bologna från ett bottenlag till en stabil Serie A-klubb.
Det gick ut över Filip Helander.
Men det han får för lite av i klubblaget får han nu betydligt mer av i landslaget.
Fotboll • Publicerad 4 juni 2019
Pontus Jansson och Filip Helander med assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren under landslagets träning. Mycket talar för att Jansson och Helander bildar mittbackspar i EM-kvalen mot Malta och Spanien.
Pontus Jansson och Filip Helander med assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren under landslagets träning. Mycket talar för att Jansson och Helander bildar mittbackspar i EM-kvalen mot Malta och Spanien.Foto: Janerik Henriksson/TT

Helander, 26, tillhör den kategori spelare som varit med på betydligt fler landslagsamlingar än han spelat landskamper.

Under förbundskaptenen Janne Andersson har differensen minskat – och med ett nytt återbud från Victor Nilsson Lindelöf och Andreas Granqvist skadad öppnar sig nya möjligheter i EM-kvalen mot Malta (Friends arena, fredag) och Spanien (Madrid, måndag).

Annons

– Det är klart att när de inte är med är mina chanser större. Jag spelade ju senast när de var borta, men vi får se, säger han.

Helander klev in och spelade både mot Rumänien och Norge i EM-kvalupptakten i mars. Landslaget inledde med fyra poäng, men var sekunder från sex.

TT: Hur ser du på Norgematchen (3–3) med distans?

– De gjorde 1–0 och 2–0 och så lyckades vi vända och så tappar vi det i det sista som händer (Norges 3–3-kvittering i sjätte tilläggsminuten). Det var så klart dubbla känslor. Samtidigt kanske en poäng på bortaplan inte är så dåligt.

"Laget gått fantastiskt bra"

Sedan mötet i Oslo har Filip Helander bara spelat en hel match och gjort ett treminutersinhopp i Bologna.

Tränaren Sinisa Mihajlovic kan knappast anklagas för att ha gjort fel som bänkat landslagsmittbacken. På de avslutande tolv ligamatcherna tog Bologna 26 poäng och gick från en hotande nedflyttningsplats till slutlig tabelltia.

– Speltid har jag saknat, samtidigt har laget gått fantastisk bra. Det han har gjort som tränare har varit fantastiskt bra, säger Helander.

TT: Hur håller du humöret uppe?

– Man tränar på som vanligt. Eller egentligen tränar man extra. Vi är ändå en grupp, ett lag. Ibland spelar man mer, ibland mindre. Man försöker glädjas åt gruppens framgång. Precis som i landslaget, där vi är en enhet och alla känner sig delaktiga.

Mer motiverad och sugen

TT: Tror du att det kan ligga dig fatet inför EM-kvalen att du spelat så lite i Bologna?

Annons

– Det är inte så länge jag varit utan speltid. Nej, det känner jag inte alls.

Snarare kommer Helander än mer motiverad hem till landslaget när det personligen tar emot i klubblaget.

– Man ser fram emot det mer, ett större sug och en längtan efter ett miljöombyte.

Dessutom känner han sig numera som en landslagspelare, alltså en spelare i landslaget. Inte som utfyllnad i en landslagstrupp. Den känslan fick han efter insatsen mot Turkiet i Nations League i höstas.

– Det var första gången jag fick spela en tävlingsmatch som verkligen betydde något. Det gick bra. Jag fick på något sätt visa att jag är en duktig spelare. Svenska folket ser inte det förrän man spelar i landslaget.

– Det var kul att kunna visa och det var också en trygghet inför matcherna i mars, säger Filip Helander.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons