Annons

Hela Liverpool ska testas för covid-19

En halv miljon invånare i Liverpool – och alla som jobbar där – ska testas för covid-19. Det är åtminstone förhoppningen. Nu inleds Englands första försök att masstesta en hel stad i ett försök att få bukt med coronaviruset.
Storbritannien • Publicerad 6 november 2020
Soldater har ryckt in för att hjälpa till att masstesta Liverpoolborna för covid-19.
Soldater har ryckt in för att hjälpa till att masstesta Liverpoolborna för covid-19.Foto: Peter Byrne/AP/TT

Skolor, frisörsalonger, kontor och äldreboenden har förvandlats till testplatser och omkring 2 000 soldater och annan militär personal har kallats in för att hjälpa till. Genom att upprepade gånger testa alla som bor och jobbar i Liverpool vill staden bidra till minskad press på sjukhusen i Storbritanniens kamp mot en andra virusvåg.

En månadslång nedstängning trädde i kraft i den brittiska riksdelen England i torsdags i ett försök att stoppa smittspridningen. Liverpool är hårt drabbat och nu hoppas borgmästaren Joe Anderson att masstestandet i hans stad ska rädda liv.

Nytt test

Annons

Människor kommer att erbjudas en blandning av sedan tidigare mer beprövade prov och ett nytt slags covidtest som i likhet med graviditetstest snabbt kan ge svar på om ett visst ämne finns i kroppen.

Kritiker har pekat på att det finns begränsat med tillförlitlig data över hur effektiva den nya sortens test är. Dessutom räcker det inte bara med att hitta de sjuka – utan det gäller också att få dem att isolera sig, trots att de kanske endast har milda symtom.

Det kommer inte heller vara obligatoriskt att ta ett test i Liverpool, utan det är baserat på frivillighet.

Operation Moonshot

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har sagt att den typ av nya billiga test som används i Liverpool kan komma att bli avgörande i landets kamp mot viruset innan det finns ett vaccin. Staden är ett pilotförsök i regeringens plan Operation Moonshot som vill att masstester ska genomföras runt om i England för att bryta smittkedjor.

Storbritannien har registrerat över 1,1 miljon bekräftade fall av covid-19 och mer än 48 000 döda.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons