Annons

Hedersoscar till amerikansk urinvånare

Film • Publicerad 4 juni 2019
Wes Studi. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Skådespelaren Wes Studi ska tilldelas ett hederspris av Oscarsakademin, och blir därmed den första amerikanska urinvånaren att få en Oscar.

Studi är mest känd för sina roller i "Dansar med vargar" från 1990 och "Den siste mohikanen" från 1992. Enligt akademin är han "känd för att porträttera urinvånarrollfigurer med skärpa och äkthet".

Annons

Wes Studi, som har cherokeeursprung, twittrar att han är djupt hedrad och ödmjuk och att han nu äntligen får säga "jag skulle vilja tacka akademin".

Regissörerna David Lynch ("Mulholland Drive", "Lost highway") och Lina Wertmüller ("Mannen som köpte sitt liv", "Lördag, söndag, måndag") tilldelas också hederspris. Skådespelerskan Geena Davis ("Thelma & Louise", "The long kiss goodnight" får ett specialpris för sitt humanitära arbete.

Priserna kommer att delas ut vid Governors Awards-galan den 27 oktober.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons