Annons

Hävt abortförbud i Texas blockeras

USA • Publicerad 5 augusti 2023
Demonstranter i Austin Texas efter det att den vägledande domen som garanterade amerikanska kvinnor fria aborter revs upp för drygt ett år sedan. Arkivbild.
Demonstranter i Austin Texas efter det att den vägledande domen som garanterade amerikanska kvinnor fria aborter revs upp för drygt ett år sedan. Arkivbild.Foto: Eric Gay/AP/TT

En domare i Texas hävde under fredagen delar av det abortförbud som råder i delstaten.

Enligt domen ska förbudet inte gälla läkare som behandlar kvinnor med graviditetskomplikationer, då domaren gjort bedömningen att undantagen som ska värna gravida kvinnors hälsa är otydliga.

Annons

Beslutet blockerades dock omedelbart av ett överklagande till högsta domstolen i Texas, meddelar delstatens justitieministers kontor.

"Domstolens beslut är ineffektivt och status quo förblir", säger talespersonen Paige Willey i ett pressmeddelande.

Fredagens beslut från domaren togs efter att en grupp kvinnor och läkare stämt delstaten. De anser att läkare inte alltid vågar utföra nödvändiga ingrepp för att rädda kvinnors liv av rädsla att bryta mot lagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons