Annons

Hårt tryck på cykelhandlarna

Hårt tryck på försäljningen men tomt på lagret. Så ser verkligheten ut för många cykelhandlare runt om i landet i vår.
Ekonomi • Publicerad 5 april 2021
Intresset för att cykla har ökat under pandemin, men bristen på cyklar är stor i butikerna. Arkivbild.
Intresset för att cykla har ökat under pandemin, men bristen på cyklar är stor i butikerna. Arkivbild.Foto: Mats Andersson/TT

När Folkhälsomyndigheten avråder från kollektivtrafiken blir cykeln ett bra alternativ. Problemet är att det råder stor brist på såväl nya som begagnade cyklar. Sämst är tillgången på barncyklar och hybridcyklar.

Biltema i Botkyrka i Stockholm som vanligtvis säljer 100–150 cyklar i veckan är nu nere på 30. I Göteborg vittnar cykelhandlare om en liknande situation.

Annons

– Det är en stökig situation, vi har en fruktansvärd dålig tillgång på cyklar just nu, säger Andreas Hedenskog på Cykelkraft i Sisjön i södra Göteborg.

Det skrala utbudet av cyklar har flera orsaker.

– Det är en stor brist på containrar, vilket gör det svårt för leverantörerna att få hit grejerna. Sedan har också containerpriset gått upp, det har nästan fyrdubblats på ett år, säger Andreas Hedenskog.

Även reservdelar till cyklar är en bristvara för närvarande. När delarna har svårt att komma fram i transporterna kan cyklarna inte monteras och därför blir väntetiden lång.

– Leverantörer av exempelvis växlar har halkat efter i produktionen. Tillverkningen på fabrikerna i Asien har legat nere långa perioder under pandemin, säger Andreas Hedenskog.

Cykeltrenden har varit stadigt ökande under många år, men pandemin har fått ännu fler att välja cykeln framför andra färdmedel. Redan i höstas var trycket stort, och när vårens modeller nu är på ingång är efterfrågan större än tillgången.

– Den stora frågan är hur situationen kommer att se ut om några månader när vi är mitt i högsäsong. Kommer vi över huvud taget att ha någonting att sälja då? frågar sig Andreas Hedenskog.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons