Annons

Harris vill stoppa migranter med vaccin och stöd

Å ena sidan ett bistert budskap: Kom inte till USA.
Å andra sidan hjälp med vaccin och insatser mot människosmuggling och korruption.
USA:s vicepresident Kamala Harris fortsätter sin resa i Latinamerika.
USA/Guatemala/Mexiko • Publicerad 8 juni 2021
USA:s vicepresident Kamala Harris i Guatemala, före avresan mot Mexiko.
USA:s vicepresident Kamala Harris i Guatemala, före avresan mot Mexiko.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

– Om du kommer till vår gräns kommer du att tvingas att vända, sade Harris vid en presskonferens i Guatemala City.

Då hade hon träffat president Alejandro Giammattei och diskuterat åtgärder för att komma åt bakomliggande skäl till olaglig migration och skapa "en känsla av hopp".

Annons

Harris utlovade bland annat en insatsstyrka mot människohandel, program riktade specifikt mot kvinnor samt åtgärder mot korruption. 500 000 doser covidvaccin ska också skickas från USA till Guatemala.

Tidigt på tisdagen anlände vicepresidenten till Mexico City där hon bland annat ska möta president Andrés Manuel López Obrador. De två ska vara med vid undertecknandet av en avsiktsförklaring om utvecklingsprogram i den så kallade Norra triangeln – Guatemala, Honduras och El Salvador – länder varifrån många migranter flyr mot Mexiko och USA.

Harris mötte Obrador digitalt i maj och de två kom då överens om att ytterligare säkra sina gränser och samtidigt öka skyddet för mänskliga rättigheter. De diskuterade också vägar att få fart på ekonomi och handel i de aktuella länderna.

Sedan president Joe Biden tillträdde i januari har antalet migranter som försöker ta in i USA via den södra gränsen ökat rejält. Antalet ensamkommande barn har stigit dramatiskt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons