Annons

Hårdare tag mot bilmålvakter

Polisen föreslås kunna omhänderta bilar från ägare med fordonsskulder på över 50 000 kronor.
Förslaget syftar till att komma åt problemet med bilmålvakter.
Politik • Publicerad 2 november 2020
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). ArkivbildFoto: Amir Nabizadeh/TT

Tanken är att registrerade ägare med allmänna fordonsrelaterade skulder på över 50 000 kronor omedelbart ska få ett "ägarbundet användningsförbud" på alla sina bilar.

Fordonsrelaterade skulder kan handla om p-böter, fordonsskatt, trängselavgifter eller infrastrukturavgifter.

Annons

Om ett användningsförbud utfärdats så ska polisen få omhänderta bilen, om den används.

– Fordonen återlämnas först när hela skulden gått ned till noll, om inte annat kommer fordonen att kunna tas till försäljning eller skrotning, säger utredaren Björn Hansson, lagman för hovrätten i Skåne och Blekinge.

Enligt utredaren skulle förslaget kunna träda i kraft 1 juli 2021.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) uppger att problemet med bilmålvakter är stort.

– Det kostar faktiskt staten miljardbelopp, som i många delar går in i den organiserade brottsligheten, säger han.

Slippa betala

Bilmålvakter är personer utan tillgångar som låter sig registreras som ägare av fordon istället för fordonets verklige ägare. De verkliga ägarna kan på så sätt slippa betala till exempel p-böter.

Eneroth uppger att det finns omkring 97 000 gäldenärer i dag som har fordonsrelaterade skulder, som sammanlagt uppgår till 1,6 miljarder kronor.

Av dem hade i februari de hundra mest skuldtyngda 211 miljoner kronor i skuld. Eneroth nämner som exempel att en person var registrerad på 3 900 fordon och fyra på över 2 000 fordon.

– Det visar omfattningen på problemet. Det är framförallt i Skåne vi sett den här utvecklingen. Sju av tio målvakter kan knytas till Skåneregionen, säger Eneroth.

Beslagta skyltar

Flera åtgärder har redan gjorts för att komma åt bilmålvakter.

Annons

Regeringen föreslog i en proposition i våras att ett fordon med obetalda felparkeringsavgifter på över 5 000 kronor som inte betalats efter sex månader ska få användningsförbud. Om förbudet inte följs kan fordonets registreringsskyltar beslagtas. Den lagskärpningen är tänkt att träda i kraft vid årsskiftet.

År 2014 infördes den så kallade målvaktsparagrafen som innebär att felparkerade fordon på gatumark med skulder över 50 000 kronor ska kunna flyttas av polis.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons