Annons

Hårda reaktioner på SD:s asylförslag

Reaktionerna är starka på SD:s förslag att personer som ändrar sina asylskäl och säger att de har konverterat eller är homosexuella inte ska få asyl.
De tilltänkta samarbetspartierna avvisar förslaget.
Politik • Publicerad 1 september 2022
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson möts av kalla handen från de tilltänkta samarbetspartierna när det gäller en delar i partiets förslag till ny asyllagstiftning. Arkivbild
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson möts av kalla handen från de tilltänkta samarbetspartierna när det gäller en delar i partiets förslag till ny asyllagstiftning. ArkivbildFoto: Christine Olsson/TT

I onsdags presenterade SD 30 förslag på hur svensk asyllagstiftning kan skärpas genom att lägga sig på EU:s miniminivå.

Ett av förslagen handlar om artikel 5.3 i EU:s skyddsgrundsdirektiv som handlar om att en medlemsstat kan avvisa en asylansökan, om den sökande ändrar sina skäl när de är i mottagarlandet

Annons

Det kan handla om personer som konverterat eller att de är homosexuella och riskerar förföljelse i hemlandet men inte uppgett detta i den ursprungliga asylansökan.

Passerar gräns

”Det är hårresande att SD kräver att det ska bli svårare att få asyl för de som förföljs för att de är homosexuella eller av religiösa skäl. Det är både oansvarigt och oanständigt. Passerar de er medmänskliga gräns nu då, L och Kd?” skrev Centerledaren Annie Lööf på Twitter.

Det finns en överenskommelse mellan SD och M, KD och L om att asylinvandringen ska ligga på EU:s miniminivå.

Enligt Åkesson motsvarar SD:s kravlista vad partiet kommit överens om med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Moderatledaren Ulf Kristersson säger till TT att det är litet oklart vad SD menar.

– Förföljelse på grund av sexuell läggning, exempelvis homosexualitet, är redan i dag en asylgrund och så ska det vara . Vi har inget som helst förslag att ändra på den saken, tvärtom, säger han.

TT: Även om det framförs som skäl efter en ansökan och när man är i Sverige?

– Precis. Alla skäl ska vara korrekta och trovärdiga. Det är klart att vi kommer alltid att ha situationer där man kommer ifrågasättas. Det kommer gälla alla möjliga skäl. Ytterst kommer alltid domstolen att behöva avgöra, säger Ulf Kristersson.

Minskad invandring

Riktningen är minskad invandring, därom är M överens med SD, enligt Kristersson.

– Men Sverigedemokraterna får svara för sina exakta förslag, de hade jag aldrig hört talas om förrän de kom igår, säger Kristersson.

Annons

Även Liberalerna markerar mot SD.

– Liberalerna står upp för asylrätten, här tycker vi olika. Liberalerna står på de utsatta människornas sida. Rätten att söka asyl är viktigt, sade Liberalernas ledare Johan Pehrson till Ekot.

KD-ledaren Ebba Busch skriver på Twitter: "Personer som konverterat till en annan tro och/eller kommer ut som HBT+person och på grund av detta riskerar död eller tortyr i sitt hemland har självklart rätt att få asyl i Sverige".

Jimmie Åkesson själv framhåller i ett inlägg på Twitter att det gäller den som efter avslagen asylansökan anger nya skäl för att ändå få stanna.

"Det vill säga den som uppenbart bluffar och därmed förstör för dem med verkliga asylskäl", skriver han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons