Annons

Hård ton om migration i EU

EU-länderna tycks komma närmare varandra i synen på asyl och migration. Men tonen hårdnar – liksom kritiken från vänster.
EU • Publicerad 1 februari 2023
Eldsvåda i ett migrantläger i Almeria i Spanien tidigare i veckan. Arkivfoto.
Eldsvåda i ett migrantläger i Almeria i Spanien tidigare i veckan. Arkivfoto.Foto: Santi Donaire/AP/TT

När EU:s stats- och regeringschefer möts i Bryssel nästa vecka är migrationsläget ett av två huvudämnen. Det sker i ett läge när de 27 medlemsländerna för en gångs skull inte grälar om ämnet lika intensivt som vanligt. I stället talas om att försiktiga framsteg i förhandlingarna om en asyl- och migrationspakt rentav kan leda till enighet redan i sommar.

En av anledningarna är att allt större fokus ligger på stärkt gränskontroll och ökat hemskickande av personer som inte har rätt att stanna.

Annons

– Faktum är att majoriteten av dem som ansöker om asyl inte är i behov av skydd, säger exempelvis kommissionsordförande Ursula von der Leyen i en debatt i EU-parlamentet på onsdagen inför toppmötet.

Ytterhögern har samtidigt höjt tonen ytterligare ett snäpp och kräver tuffare tag från EU gentemot migranternas ursprungsländer.

– Länder som inte tar tillbaka sina medborgare måste straffas. Allt bistånd och annan hjälp måste stoppas, säger Tom Vandendriessche från belgiska Vlaams Belang i debatten.

På vänstersidan är besvikelsen stor.

– För några år sedan kritiserade vi alla herr Trumps farliga politik. Men nu verkar vi alla vara på väg åt det hållet, säger franska vänsterpolitikern Manon Aubry.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons