1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här glöder villamarknaden

Grästorp i Västergötland är den kommun i Sverige där villapriserna har stigit mest de senaste åren.
I landet som helhet är ökningen betydligt måttligare.
Villapriserna har stigit med 41 procent i landet under de senaste fem åren, enligt Svensk Fastighetsförmedling. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Priserna i Grästorp har stigit med 74 procent mellan perioderna juni 2013–maj 2014 till juni 2018–maj 2019, visar statistik från Svensk Fastighetsförmedling. I genomsnitt har priserna i Sverige stigit med i genomsnitt 41 procent under samma period.

Grästorp med sina omkring 5 000 invånare är därmed den kommun i landet där priserna har stigit mest, enligt undersökningen som jämför 254 av landets 290 kommuner med varandra.

Inte långt efter kommer Ovanåker i Gävleborgs län med 71 procents ökning och Aneby i Jönköpings län med 70 procent. Sämst har det gått för Bengtsfors och Haparanda med endast 6 procents prisökning vardera.

I hela landet har villapriserna stigit med i genomsnitt 41 procent.

"Trots att de senaste åren har präglats av en aningen ostabil bostadsmarknad har priserna på villor fortsatt öka i stadig takt. Det beror till stor del på att utbudet i många delar av landet inte möter efterfrågan", säger Svensk Fastighetsförmedlings vd Liza Nyberg i ett pressmeddelande.

Ingen av kommunerna i undersökningen har haft en negativ prisutveckling.

Endast de 254 kommuner som haft minst 50 försäljningar per år är med i kartläggningen.