Annons

Här är turerna i Sveriges bråk med Turkiet

Finland och Sverige har gemensamt ansökt om medlemskap i Nato. Ungern och Turkiet är de enda länder som inte sagt ja - och tonläget i Turkiet har skruvats upp kraftigt den senaste tiden.
Nato • Publicerad 2 februari 2023
Tonläget har skruvats upp allt mer och just nu är läget låst. Arkivbilder.
Tonläget har skruvats upp allt mer och just nu är läget låst. Arkivbilder.Foto: Tim Aro/TT, Darko Vojinovic/AP

Här är turerna i bråket som gjort Sveriges väg in i Nato snårig:

18 maj 2022

Annons

Sverige och Finland lämnar in sina medlemsansökningar till Nato. Redan innan dess har Turkiets president Recep Tayyip Erodgan meddelat att landet inte kommer säga ja. Orsaken är att Sverige och Finland, enligt Erdogan, stödjer terrorstämplade organisationer.

23 maj

Turkiet publicerar en kravlista för ett svenskt Natomedlemskap.

"Under Natos kollektiva säkerhetsprincip förväntar sig Turkiet konkreta försäkringar från Sverige som stödjer terrororganisationer", står det i ett pressmeddelande som publiceras på den turkiska regeringens hemsida.

Under sommaren pågår många, långa förhandlingarna länderna emellan. Turkiet står länge fast vid sitt veto.

28 juni

Turkiet släpper sitt veto mot Sverige och Finland efter framgångsrika samtal. Ett avtal undertecknas där Sverige och Finland förbinder sig att stödja Turkiet vad gäller hot mot landets nationella säkerhet. Sverige och Finland ska inte ge stöd till kurdiska YPG/PYD eller Gülen-rörelsen, och ska även otvetydigt fördöma alla terroristorganisationer som utför attacker mot Turkiet. Sverige och Finland ska även behandla pågående och ouppklarade utlämningskrav av personer som Turkiet klassar som terrormisstänkta "snabbt och noggrant". Länderna konstaterar också i avtalet att det inte ska finnas några vapenembargon dem emellan.

5 juli

Sverige och Finland skriver under anslutningsprotokollet i Bryssel, vilket ger de två länderna status som "blivande medlemmar" – invitees, på Natoengelska.

21 november

Annons

Turkiets utrikesdepartement kallar upp Sveriges ambassadör i Ankara för att protestera mot en demonstration till stöd för den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK som hållits utanför den turkiska ambassaden i Stockholm.

24 november

Bara två av 30 ratificeringar återstår innan Finland och Sverige kan bli fullvärdiga Natomedlemmar: från Ungern och Turkiet. Den ungerske premiärministern Viktor Orbán meddelar att landet kommer att säga ja när dess parlament samlas i februari 2023.

29 november

Natos utrikesministermöte hålls i Bukarest, och som "invitees" deltar Sverige och Finland på mötet men inte i beslutsfattandet. Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu uppger att Sverige och Finland tagit några steg mot att uppfylla sina åtaganden – men att mycket återstår.

19 december

Högsta domstolen i Sverige sätter stopp för utlämningen av den turkiske exiljournalisten Bülent Kenes, som begärts av Turkiet. Enligt Erdogan var Kenes medansvarig för kuppförsöket i Turkiet 2016. Han anklagas även för att ha varit med i Gülenrörelsen. Att utlämningen stoppas beskrivs som en "mycket negativ" utveckling av Turkiets utrikesminister.

12 januari 2023

Turkiet kallar upp Sveriges ambassadör efter att en docka föreställande president Erdogan hängts upp i fötterna utanför Stockholms stadshus dagen innan. Aktionen, där Erdogan jämfördes med den italienske diktatorn och fascisten Benito Mussolini, väcker starka reaktioner i Turkiet.

13 januari

Annons

Turkiet väljer att ställa in det besök Sveriges och Finlands talmän skulle göra i det turkiska parlamentet.

Senare kräver en upprörd Erdogan att Sverige ska utvisa 130 "terrorister" som en del i Natoprocessen – en plötslig ökning med 57 personer.

21 januari

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan håller en tillståndsgiven manifestation i närheten Turkiets ambassad i Stockholm, där han bränner en koran. Enligt Paludan är syftet att "markera lite yttrandefrihet" mot Turkiet. Samtidigt pågår flera demonstrationer, både till stöd för och i protest mot Turkiet och den svenska Natoanslutningen.

Turkiet ställer in det planerade mötet mellan Sveriges och Turkiets försvarsministrar i protest mot koranbränningen. I bland annat Istanbul och Bagdad hålls demonstrationer utanför svenska myndighetsbyggnader.

23 januari

Erdogan säger att Sverige inte ska förvänta sig att Turkiet stödjer den svenska ansökan till Nato. Presidenten pekar ut koranbränningen som ett hatbrott som inte borde skyddas av yttrandefriheten. Han kritiserar också svenska myndigheter för att tillåta kurdiska grupper att demonstrera med PKK-flaggor.

24 januari

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger att Finland kan komma att överväga att fortsätta sin Natoansökan utan Sverige. Han förtydligar dock senare under dagen att huvudmålet fortsatt är att länderna gemensamt ska bli medlemmar i försvarsalliansen.

31 januari

Annons

Statsminister Ulf Kristersson (M) kallar samtliga partiledare till ett möte om för att diskutera säkerhetsläget för Sverige och utomlands. Han uppmanar alla att bidra till att "temperaturen kyls ner".

1 februari

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skärper sina uttalanden ytterligare och säger att Turkiet inte kommer att tillåta svenskt Natomedlemskap så länge det är lagligt att bränna koraner i Sverige. Han sade också att det finns en möjlighet att säga ja enbart till Finland.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons