Annons

Här är orterna med sämst service i Sverige

Samhällsservicen sviktar i många svenska småorter.
I norra Sverige får invånare resa långt för olika tjänster och i södra Sverige finns många orter som inte har några serviceställen alls.
Samhälle • Publicerad 4 juni 2021
Många orter i Sverige saknar eller har långt till grundläggande tjänster. Här är en igenbommad lanthandel i Kalix kommun. Arkivbild.
Många orter i Sverige saknar eller har långt till grundläggande tjänster. Här är en igenbommad lanthandel i Kalix kommun. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Tidningen Hem & Hyra har gått igenom alla svenska orter och betygsatt dem utefter tillgången till livsmedelsbutiker, vårdcentraler, apotek, bensinstationer, postkontor, skolor, bankomater och systembolag.

Sämst tillgång till dessa tjänster har Porjus, en liten kraftverksort vid Lule älv, mellan Jokkmokk och Gällivare, som har drygt 260 invånare. De måste resa långt för att kunna köpa mat i en livsmedelsbutik, posta paket, hämta ut läkemedel eller gå till vårdcentralen.

Annons

Näst värst bedöms situationen vara i Kuttainen, vid gränsen till Finland i Sveriges nordöstra hörn.

I dessa två orter finns det trots allt några serviceställen – avstånden till de som inte finns är dock långa, vilket gäller för flera av de norrländska orterna på i topp på Hem & Hyras lista.

Längre söderut är avstånden mindre, men där finns också många orter som helt saknar service. I Åsen och Evertsberg, två orter i Älvdalens kommun i Dalarna, behöver invånarna resa relativt långt när de behöver handla, söka vård eller annat.

Detsamma gäller på flera håll i Sveriges södra halva, bland annat i flera orter i Småland och Dalarna.

Fakta: Topp tio på listan

1. Porjus, Jokkmokks kommun

2. Kuttainen, Kiruna kommun

3. Tjautjas, Gällivare kommun

4. Hedenäset, Övertorneå kommun

5. Åsen, Älvdalens kommun

6. Bondstorp, Vaggeryds kommun

7. Lingbo, Ockelbo kommun

8. Ängesbyn, Luleå kommun

9. Pauliström, Vetlanda kommun

10. Evertsberg, Älvdalens kommun

Hem & Hyra har undersökt om något av tio olika typer av serviceställen finns i var och en av Sveriges 2 011 tätorter (med fler än 200 invånare). När servicen inte finns på en ort har avståndet till det närmaste alternativet mätts fågelvägen och sedan har det viktats mot hur viktig just den typen av service kan anses vara. Livsmedelsbutik har rankats högst, följt av vårdcentral och apotek.

Källa: Hem & Hyra

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons