Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt mordförsök i Västerviks kommun. Rånförsök med kniv i Kalmar.
Publicerad 18 augusti 2020
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

En man i 50-årsåldern har förts till sjukhus med ambulans efter att ha hittats med stick- eller skärskador i en bostad på en mindre ort i Västerviks kommun.

Det meddelar polisen som misstänker brott och rubricerar händelsen som försök till mord. Larmet kom strax före klockan 21.30 på måndagskvällen.

Annons

Polis och ambulanspersonal skickades till platsen. Mannen fördes till sjukhus. Inledningsvis har polisen inga uppgifter om hur allvarligt skadad han är.

Två personer har gripits. Den misstänkta brottsplatsen har spärrats av och kriminaltekniker har skickats dit.

Strax efter midnatt ska en man ha hotats med kniv på Norrliden i Kalmar. Tre okända gärningspersoner ska samtidigt ha försökt råna honom utan att lyckas. De stack från platsen.

En trasig växel stoppar tågtrafiken mellan Linköping och Hultsfred, meddelar Trafikverket på natten till tisdagen.

Resenärer hänvisas till sina tågbolag för information om specifika resor.

Trafiken på dessa stationer kan påverkas:

Linköping C, Astrid Lindgrens värld, Kisa, Rimforsa, Tannefors, Vimmerby, Hultsfred, Basthagen, Falerum, Gamleby, Tjustskolan, Åtvidaberg, Överums Bruk, Västervik, Berga, Blomstermåla, Högsby och Kalmar C.

Sverige

En motor på ett flygplan började brinna på måndagskvällen, skriver Upsala Nya Tidning. Passagerarna hade lämnat planet sedan det landat på Arlanda, när branden uppdagades.

– Det var när besättningen var på väg ut som de kunde konstatera att de brann i ena motorn, säger Darko Ali, vid gränspolisen på Arlanda flygplats, till tidningen.

Räddningstjänst och polis larmades och elden kunde släckas. Ingen skadades och polisen misstänker inte något brott. (TT)

Annons

Det stöd på 11 miljarder kronor som Sverige och Danmark planerar att gå in med i flygbolaget SAS får grönt ljus från EU-kommissionen, skriver kommissionen i ett pressmeddelande. Stödet är en del av ett större paket, där också privata investerare ingår.

"SAS spelar en central roll för anslutningarna mellan skandinaviska länder och för ländernas ekonomi. Det här stödet från Danmark och Sverige kommer att hjälpa flygbolaget genom krisen", säger Margrethe Vestager, konkurrentkommissionär i pressmeddelandet. (TT)

Världen

Ett jordskalv med magnituden 6,7 har inträffat i vattnen utanför ögruppen Visayaöarna i centrala Filippinerna.

Skalvet skedde på knappt tre mils djup, omkring sju mil sydost om staden Masbate, uppger USA:s geologiska myndighet USGS, som först rapporterade att skalvet var något mindre kraftigt

Ingen tsunamivarning har utfärdats. (TT)

Nederländerna har uppdaterat sina regler för karantänskrav för besökare. Nästan hela Sverige har nu klassats med "kod gul" med undantag för Västra Götaland, som fortfarande är "kod orange".

Att ett område klassas som "gult" av nederländska myndigheter betyder att människor från ett gult område som besöker Nederländerna inte behöver sitta i karantän vid ankomst. Samma gäller för nederländare som besöker ett gult område i Sverige. De slipper att sitta i karantän när de kommer hem.

Men för västsvenskar gäller fortfarande tidigare regler: Besöker du Nederländerna gäller det att stanna inomhus i karantän i 14 dagar utan kontakt med andra personer.

Det finns även munskyddsregler i Nederländerna att följa för de som vill resa dit. Enligt svenska ambassaden i Haag finns inget generellt munskyddskrav, men i städerna Amsterdam och Rotterdam finns munskyddsplikt på ett antal platser. För den som bryter mot plikten och är över 13 år kan det bli böter. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons