Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

I samband med en fordonskontroll i Ljungby hittade polisen cirka ett halvt kilo narkotika.
En man misstänks för grovt rattfylleri efter att ha stoppats i Torsås av polisen.
Publicerad 7 februari 2020

Här saknas innehåll

Kronoberg

En polispatrull stoppade en personbil längs Helsingborgsvägen i Ljungby vid 01-tiden på fredagen. I fordonet anträffade man narkotika, man misstänker att det handlar om ett drygt halvt kilo hasch. Tre killar, i åldrarna 16-18, har gripits för misstankar om narkotikabrott.

Annons

Kalmar län

I samband med en rutinkontroll fångade polisen in en berusad bilförare i Torsås vid 03-tiden. Mannen, som uppges vara i 60-årsåldern, ska ha haft 2,0 promille alkohol i blodet.

Sverige

I fjol genomförde Sjöfartsverket 1 134 sjöräddningsinsatser i Sverige. Det innebär en minskning med åtta procent jämfört med föregående år.

Flest sjöräddningsinsatser i fjol gjordes i Västra Götalands län, med 244, medan 232 genomfördes i Stockholms län följt av Skåne med 145.

Fritidsbåtar var de överlägset vanligaste föremålen för räddning även i fjol med 726 insatser, följt av nödställda personer utan farkost (163) och handelsfartyg med 139 insatser.

När det gäller orsakerna till larm var motor- eller propellerhaverier vanligast med 204 insatser följt av grundstötning med 164. (TT)

En person i Gävleborg testas för coronaviruset, skriver Gefle Dagblad.

– Personen har lindriga symtom men uppfyller kriterierna för att vi ska ta prover, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg till tidningen.

Personen har varit i Wuhan i Kina i 14 dagar. Sedan hemkomsten till Sverige i förra veckan har hen suttit i frivillig karantän men blev under torsdagen inlagd på infektionskliniken på Gävle sjukhus.

Annons

– Det kan vara förkylning, influensa eller vad som helst. Vi kan inte säga något om det än. Vi har skickat proverna till Folkhälsomyndigheten för analys. Vi väntar svar under fredagen. Till dess att vi fått provsvaret kommer personen att vara kvar på vårdavdelningen, säger Signar Mäkitalo. (TT)

Världen

Det tog över tre dygn, men nu har rösträknarna i Demokraternas primärval i Iowa räknat klart.

Med mycket liten marginal fick den förre borgmästaren Peter Buttigieg flest röster.

Buttigieg fick 26,2 procent mot Vermontsenatorn Bernie Sanders 26,1 procent av delegatrösterna. På tredje respektive fjärde plats kom Massachusettssenatorn Elizabeth Warren på 18,0 procent och USA:s förre vicepresident Joe Biden på 15,8 procent. (TT)

Argentinska Antarktis, det område av Västantarktis som Argentina gör anspråk på, är rekordvarmt.

Termometern på basen Esperanza steg under torsdagen upp till 18,3 grader, den högsta temperaturen som hittills uppmäts i området, uppger Argentinas nationella meteorologiska institut.

Det tidigare rekordet, från 2015, var på 17,5 grader.

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons