Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Under nyårsnatten inträffade flera villainbrott i Kalmar län.
Fyra personer ska också ha gripits i Nybro, misstänkta för bland annat skadegörelse.
”Mycket att göra, men inget ärenden som i väsentlig mån sticker ut från vad man kan förvänta sig en nyårsafton”, summerar polisen i Kalmar.
Publicerad 1 januari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Under natten skedde flera villainbrott – två i Oskarshamn och ett i Gamleby. Vid 03-tiden hade ingen gripits och inre befäl vid Kalmarpolisen hade ingen mer information om inbrotten.

Annons

Fyra personer har gripits i Nybro, misstänkta för olaga hot och skadegörelse. Polisen kunde inte ge någon mer information på onsdagsmorgonen.

Sammanlagt 27 personer omhändertogs under natten på grund av berusning, uppger polisen.

På sin Facebooksida skriver polisen i Kalmar och på Öland att den bland annat hanterat flera fall av narkotikabrott, våldsamt motstånd, misshandlar och fall där raketer har skjutits på ett farligt sätt.

En person i 20-årsåldern misstänks också för blåljussabotage efter att ha krossat en ruta på en polisbil i samband med att han omhändertogs för berusning i Västervik.

Under natten kom larm om några mindre bränder, bredvid Dörbyskolan i Smedby, på Kyrkogatan i Nybro och Brovägen i Färjestaden, men samtliga släcktes snabbt. Trygghets- och larmcentralen i Kalmar uppger att natten varit mycket lugn och att räddningstjänsten inte behövt rycka ut alls.

En bil med flera passagerare körde under natten på fem vildsvin på E22 i höjd med Ljungbyholm under natten mot nyårsdagen.

Personerna var kvar i bilen vid räddningstjänstens ankomst. Ambulansen lämnade platsen utan att ta med sig någon patient.

Sverige

SOS Alarm fick in över 300 ärenden under nyårsnatten, men vid 05-tiden hade ännu inga allvarliga larm kommit.

– Det som slår mig är att det är så många som smäller iväg massor av raketer utan problem, men så fort det börjar brinna i en papperslapp ringer man 112. Det blir många ärenden för oss som nästan är okynnesringningar, säger Ola Åström vid SOS Alarm till TT.

Annons

I Trollhättan har en man i 20-årsåldern förts till sjukhus efter att ha påträffats knivhuggen, vilket rubriceras som försök till mord. Men i övrigt kunde de flesta polisdistrikten i landet under tidig morgon konstatera att det var stökigt under nyårsnatten, men att inte mycket mer än de förväntade småbråken hände.

På flera håll besökts personer och bilar av raketer, bland annat i Borlänge. I Kristianstad, där ungdomsgäng under fyra dagar i rad beskjutit polis med raketer, var nyårsnatten något lugnare än tidigare i veckan.

– Det är betydligt lugnare idag, men vi har varit där flera gånger med personal, säger Andreas Hällefors, inre befäl vid Kristianstadspolisen under natten, till Kristianstadsbladet. (TT)

En man i 30-årsåldern har avlidit efter en trafikolycka på nyårsaftonen.

Olyckan inträffade vid 20-tiden när en personbil fick sladd, åkte in i vägräcket och voltade av vägen utanför Bengtsfors i Dalsland, skriver gp.se. Anhöriga är underrättade.

– Det är en singelolycka. Det är två personer i 30-årsåldern som färdats i bilen, säger Christian Råden, räddningschef i Bengtsfors, till Nya Wermlands Tidningen. (TT)

Världen

Alla bränder i Australien som på nyårsaftonen klassades som en akut fara för liv och egendom fick en lägre varningsgrad under nyårsdagen, då förhållandena förbättrades med lugnare vindar och svalare temperaturer. Enda undantaget var en brand i Tasmanien, som tog fart och hotade liv och egendom.

Men det blir en kort andhämtning. Redan på lördag väntas återigen svåra förhållanden med höga temperaturer och kraftiga vindar.

– Stora delar av delstaten (New South Wales) kommer att uppleva kritiska värmeböljeförhållanden, säger meteorologen Agata Imielska till The Sydney Morning Herald.

Annons

Samtidigt börjar omfattningen av de bränder som härjade som värst på nyårsaftonen att klarna något. Ytterligare tre dödsfall bekräftades i delstaten New South Wales på nyårsdagen, vilket gör att antalet döda i bränderna längs med delstatens sydkust de senaste dagarna nu är uppe i sju. Fem personer har förts till sjukhus med brännskador.

Fler än 200 byggnader har förstörts i delstaten, och granndelstaten Victoria. (TT)

USA skickar 750 soldater till Mellanöstern, efter nyårsaftontonens attack mot USA:s ambassad i Iraks huvudstad Bagdad, uppger försvarshögkvarteret Pentagon.

Soldaterna har lämnat Fort Bragg i USA på väg mot Kuwait, för att antagligen skickas vidare till Irak. Fler soldater förbereder sig för att sättas in i området de närmaste dagarna.

På nyårsaftonen attackerade tusentals ilska demonstranter USA:s ambassad. Säkerhetsstyrkor svarade med tårgas, och USA flög snabbt in marinkårssoldater till ambassaden.

USA:s president Donald Trump beskyller Iran för attacken, och varnar för vedergällning om någon amerikan dödas. (TT)

Sanna TedeborgSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons