1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Singelolycka vid gränsen mellan Kalmar län och Kronobergs län på morgonen. Flera viltolyckor.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län/Kronoberg

Strax före klockan 05.30 på tisdagsmorgonen kom larm om en singelolycka med personbil strax norr om Målerås.

Olyckan ska ha skett på väg 946 nära länsgränsen mellan Kronobergs län och Kalmar län, men inne i Uppvidinge kommun. Räddningstjänst och två ambulanser skickades till platsen.

En bil ska ha gått i diket och en person vara drabbad. Men hen behövde inte föras till sjukhus, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Trafikverket uppgav att det var begränsad framkomlighet på platsen och satte prognosen för när arbetet där kunde vara färdigt till klockan 07.

Totalt i båda länen rapporterar polisen om sex viltolyckor under natten. Man har inte några uppgifter om att personer skadats vid dem.

Sverige

Torskfisket i östra Östersjön blir i princip noll även nästa år, sedan EU-kommissionen fått igenom sitt fiskestopp.

– Över förväntan, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Som vanligt och som väntat tog det rejält med tid för EU-ländernas fiskeministrar när man skulle enas om de totala fångstkvoterna för Östersjön år 2020.

Först strax efter midnatt var alla siffror i hamn.

– Vi har kommit fram till ett resultat över förväntan, i mitt tycke. Jag gick in i förhandlingarna med ambitionen att vi skulle få resultat så nära kommissionens förslag som möjligt. Vi landade inte exakt där, vilket jag inte hade förväntat mig, men resultatet är bra, säger landsbygdsministern som hade velat se en större minskning.

Torskfisket i östra Östersjön har i år akut stoppats på grund av oro för fiskens framtid. Det stoppet fortsätter nu under nästa år, då endast 2 000 ton som bifångst kommer att accepteras. För de västra delarna av Östersjön hade Sverige och EU-kommissionen hoppats på minus 68 procent, vilket nu uppgraderades en aning till minus 60.

– Det är god säkerhetsmarginal, konstaterar Nilsson. (TT)

Världen

USA har infört sanktioner mot tre turkiska ministrar, efter landets offensiv mot Syrien.

– Turkiets handlingar utgör ett osedvanlig och extraordinärt hot mot USA, säger president Donald Trump.

USA:s president Donald Trump har skrivit under sin tidigare aviserade presidentorder om att införa sanktioner mot Turkiet.

Sanktionerna gäller tre ministrar, bland dem försvarsminister Hulusi Akar. Deras ekonomiska tillgångar i USA fryses och amerikanska individer, företag och institutioner förbjuds att göra affärer med dem.

Sanktionerna stoppar även de pågående förhandlingarna med landet om ett handelsavtal värt 100 miljarder dollar och höjer tullen på turkiskt stål till 50 procent.

– USA håller den turkiska regeringen ansvarig för det eskalerande våldet från turkiska styrkor som hotar oskyldiga civila och skapar instabilitet i regionen, säger finansminister Steven Mnuchin. (TT)

Fem kvinnor som kopplas till terrorrörelsen IS har dömts till långa fängelsestraff för inblandning i ett misslyckat bombattentat mot katedralen Notre-Dame i Paris 2016.

Kvinnorna greps efter att polis upptäckt att en bil parkerad nära Notre-Dames huvudentré var fylld med gascylindrar. De två huvudmisstänkta hade då dränkt bilen i diesel, men misslyckats med att tända eld på bränslet med en cigarett. De två dömdes till 25 respektive 30 års fängelse. (TT)

Tyfonen Hagibis framfart över japan har krävt mist 66 liv. Räddningsarbetet fortsätter på flera platser och 15 personer saknas fortfarande, nästan två dygn efter att Hagibis har lämnat japanskt landområde.

Många drabbade hushåll börjar få tillbaka el och vatten, men omkring 138 000 hem saknar vatten och 24 000 saknar ström.

Regeringen har avsatt 500 miljarder yen, motsvarande drygt 45 miljarder kronor, för återuppbyggnad av infrastruktur i de drabbade områdena. Premiärminister Shinzo Abe gav på tisdagsmorgonen offren sitt stöd.

– Regeringen kommer att fortsätta göra allt som står i dess makt för att katastrofens offer kan återvända till sina normala liv så fort som möjligt, sade han i det japanska parlamentet. (TT)

Läs mer

Hultsfred

Lennart Beijer har författat en saga – drömmer om en bättre värld

Vänsterpolitikern ger ut en pamflett om hur världen skulle kunna förändras.

Nybro

Nya förhandlingar om hyran efter sommaren

Nybro Bostad och Hyresgästföreningen sätter sig i samtal efter räknefel

Kalmar

Årets skörd – mer betydelsefull än någonsin

”Bristen på regn gör att skörden förmodligen blir mindre.”

Nybro

Nybro: Minderårig misstänkt för grov stöld – stal plånbok

På söndagen beordrades flera polispatruller till Stora Nygatan.

Sport

Amanda Eriksson hoppade hem första segern i svår klass

”Har haft Hard Rock i 1,5 år och han har klättrat uppåt i klasserna på kort tid.”

Oskarshamn

Alf Josefsson tar emot eget pris på 90-årsdagen

Elajos grundare får ta emot sitt eget entreprenörspris när han fyller år på lördag.